De plaquette ter herdenking van de merwedegijzelaars.
De plaquette ter herdenking van de merwedegijzelaars. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Nieuwe publicatie Merwedegijzelaars

21 september 2020 om 09:23 Historie

H'VELD-G'DAM Op 3 oktober verschijnt er een publicatie over de Merwedegijzelaars. Dat is de naam voor honderden jonge mannen uit Giessendam, Hardinxveld, Sliedrecht en Werkendam, die op 16 mei 1944 door de Duitsers zijn opgepakt als wraak op het neerschieten van enkele Landwachters. Tien jaar terug verscheen over deze ogenschijnlijk vergeten gebeurtenis een eerste druk.

De moord op bakkersknecht Wouter Smit (14 april 1944) is de aanleiding, gevolgd door wraak van de ondergrondse, waarbij twee Landwachters de dood vinden. De bezetter pakt als represaille eerst 21 burgers en later honderden jongemannen op. Nadat deze een dag lang zijn vastgehouden worden ze in de avond weggevoerd naar het concentratiekamp Amersfoort. Voor veel van hen volgt later deportatie naar Duitsland, waar 26 onder erbarmelijke omstandigheden het leven laten. In de herziene uitgave staat alle sinds 2010 bekend geworden informatie. Veelal laat de auteur van het boek, Anja van der Starre, familieleden en ooggetuigen aan het woord. Hierdoor is dit een boeiende uitgave geworden, met veel illustraties. Een uniek document over een verschrikkelijk gebeuren.

AANDACHT In 2010 verscheen over deze Merwedegijzelaars een eerste publicatie in de Historische Reeks Hardinxveld-Giessendam. Dit leidt tot tal van reacties, waarbij blijkt dat veel inwoners van de drie dorpen weinig meer afweten van deze verschrikkelijke gebeurtenissen. De verschijning van dit boekje maakt veel verhalen los en brengt veel meer aan het licht over de razzia en de gevolgen daarvan. Al deze nieuwe informatie staat in de binnenkort verschijnende herdruk van het boek. Het boek verschijnt op het moment van de onthulling van drie monumenten in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam.

NIEUW BOEK Nu tien jaar later laat de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam een heruitgave van het boek verschijnen, met veel meer informatie staat dan in de eerste druk. Vrijwel alles dat in de afgelopen tien jaar aan het licht kwam is er in verwerkt. Alle aspecten naar aanleiding van de razzia en de gevolgen aan bod tot aan de totstandkoming van het monument. Het is na 3 oktober voor € 8,95 onder meer te koop in Hardinxveld-Giessendam, bij het Historisch Informatie Centrum, Peulenstraat 243 zaterdag10-12 u), Museum De Koperen Knop, Binnendams 6 (dinsdag t/m vrijdag 13-17 u en zaterdag 11-17 u) en Boekhandel Ritmeester, Rembrandtstraat 29 (openingstijden).

BEPERKTE OPLAGE Om zeker te zijn van een exemplaar van de nieuwe uitgave kan alvast worden ingetekend door € 8,95 over te maken op IBAN NL 65 RABO 03250 99 138 ten name van Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. Het boek kan dan vanaf 10 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur opgehaald worden in het Historisch Informatie Centrum aan de Peulenstraat 243 in Hardinxveld-Giessendam (open zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur). Info: www.merwedegijzelaars.nl, een door Anja van der Starre beheerde website. Ook de voor kinderen geschreven publicatie Helsluis van Judith Brinkman is nog te koop.

advertentie
advertentie