Enorme toename cybercrime: hacken wordt steeds makkelijker

21 feb, 14:11 Misdaad
ANP
Afbeelding

H’VELD-G’DAM Gemeente Hardinxveld-Giessendam krijgt, net als de rest van Nederland, steeds meer te maken met cybercrime. Vorig jaar registreerde de politie hier zes digitale misdrijven, een verdubbeling ten opzichte van 2019. ,,Iedereen kan deze programma’s kopen en gebruiken.”

,,Criminelen blijken enorm creatief in het verzinnen van nieuwe dingen. Dat maakt cybercrime zo lastig te bestrijden”, zegt Maria Genova. De journalist schreef twee boeken over digitale veiligheid en ontmoet tijdens lezingen over het onderwerp veel slachtoffers. “Het is net een veelkoppig monster: hak er een kop af en er verschijnt weer een nieuwe.”

Waar zogeheten traditionele criminaliteit als autodiefstal en woninginbraak steeds minder voorkomt, werd digitale misdaad onder boeven de afgelopen jaren steeds populairder. De politie definieert cybercriminaliteit als ‘misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT’. Denk aan digitale identiteitsfraude, hacken of online oplichting. Landelijk verdubbelde het aantal digitale misdrijven van 4715 in 2..

PREMIUM
Afbeelding
Economie Personeel niet te vinden, maar toch duizenden werklozen: hoe dan?
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Tanja Verheij over Home Start: ‘Vakantiefoto’s gaan over en weer’
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Francis Vlot over yoga: ‘In contact komen met je lichaam’
PREMIUM
Afbeelding
Zorg Overlast door verwarde personen groeit al jaren achtereen
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk Reclassering zoekt vrijwilligers voor begeleiding zedendaders
PREMIUM
Afbeelding
Zakelijk Oprichter van 3D Scan Solutions: Pionieren met een revolutionaire techniek