Hoe langer een inbreker bezig moet zijn, hoe eerder de persoon stopt met inbreken.
Hoe langer een inbreker bezig moet zijn, hoe eerder de persoon stopt met inbreken. NIPW

Inbrekers actief in omgeving - wat kan je zelf doen?

16 februari 2023 om 14:52 Misdaad

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het Regionaal Samenwerkingsverband Veilig Zuid-Holland-Zuid, waar de buurtpreventieteams van Leerdam tot aan Zwijndrecht onderdeel vanuit maken, waarschuwt voor woninginbraak. Onder andere in Gorinchem, Sliedrecht en elders in de regio registreerde de politie meerdere woninginbraken en pogingen daartoe.

door Lex van Steenis

Januari dit jaar waarschuwde wijkagent Mark den Hartog ook al voor woninginbraak in een bericht dat hij op Instagram deelde. Hierin stelt Den Hartog dat in heel Gorinchem overdag wordt ingebroken in woningen.

VOORKOMEN VAN INBRAAK 

Jeffrey Dame, adviseur bij het Regionaal Samenwerkingsverband Veilig Zuid-Holland-Zuid, geeft tips om inbraak te voorkomen. ,,De truc is om het de inbreker zo lastig en onaantrekkelijk mogelijk te maken. Het begint met goed hang- en sluitwerk. Hoe langer een inbreker bezig moet zijn, hoe eerder de persoon stopt met inbreken of helemaal geen poging doet. Ook camera’s of alarminstallaties dragen preventief bij aan het voorkomen van een inbraak. Een paar simpele maatregelen zijn bijvoorbeeld het goed afsluiten van uw schuur en achtertuin. Wellicht is het ook een goed idee om ladders en vuilnisbakken weg te halen rond uw woning. Daarnaast is het belangrijk om scherp te zijn op verdachte gedragingen. Bel noodnummer 112 bij verdachte situaties.”

INZET BUURTPREVENTIETEAMS 

Dame vertelt dat de vrijwilligers van de buurtpreventieteams op verschillende manieren inbraken proberen te voorkomen. ,,Enerzijds preventief door inwoners te attenderen op inbraakgevoelige situaties. Ook het zichtbaar aanwezig zijn in de wijken door het dragen van opvallende hesjes en jassen heeft een preventieve werking. Anderzijds repressief door het constateren van verdachte situaties en daadwerkelijke diefstallen en inbraken.”

VRIJWILLIGER WORDEN? 

,,Elk buurtpreventieteam heeft een eigen procedure voor het aannemen van vrijwilligers. Mochten mensen interesse hebben kunnen zij altijd een ronde vrijblijvend meelopen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de sociale mediakanalen of websites van de diverse teams. Donderdagavond 16 en vrijdagavond 17 februari staat er een Donkere Dagen Offensief gepland, een actie waarbij verschillende buurtpreventieteams tegelijk de straat opgaan. Dit is een mooi moment om kennis te maken met uw buurtpreventieteam.” 

Aanmelden voor Donkere Dagen Offensief kan door een e-mail te sturen naar: j.dame@buurttoezichthg.nl

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie