Douanier met pakket
Douanier met pakket Douane

Verleidelijke Black Friday-aankopen kunnen leiden tot onverwachte extra kosten

27 november 2020 om 16:39 Overig Deel je nieuws

Vandaag is het Black Friday. Met aantrekkelijke aanbiedingen en hoge kortingen verleiden webwinkels kopers in aanloop naar de feestdagen. Maar let op: ook aankopen met korting kunnen leiden tot onverwachte kosten. Daarom informeert de Douane webshoppers over de regels voor online shoppen buiten de EU. Zo voorkom jij verrassingen en kun je zonder extra kosten genieten van je korting.

Steeds meer Nederlanders winkelen in webshops van China tot de VS. Dit blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane onder 1.043 respondenten die weleens aankopen doen in webshops buiten de EU. Sinds maart shopte bijna twee derde van de Nederlanders (64,4%) één tot drie keer in een webshop buiten de EU. Op Black Friday en het aanverwante Cyber Monday verwacht één op de zes (17,5%) dat vaker te doen. Daarom is het goed dat shoppers weten welke regels er gelden over bijvoorbeeld invoerrechten, namaakproducten en het betalen van btw.

De top uit de webshop
Nederlanders die shoppen buiten de EU kopen divers. De populairste items op een rij:

1.    Elektronica en gadgets (49,1%)

2.    Kleding, schoenen, tassen en/of accessoires (40,1%)

3.    Hobby en/of knutselspullen (35,6%)

4.    Speelgoed en spellen (14,9%)

5.    Mondkapjes en/of desinfecterende handgel (11,2%)

6.    Huishoudelijke apparatuur (7,5%)

7.    Cosmetica (7,1%)

“Wie herkent het niet? Je ziet op internet een mooie deal voor een item dat je al een tijdje op het oog hebt. Een kans die zonde is om voorbij te laten gaan. Maar let op,” zegt douanier Jaime, “juist dan is het belangrijk om te checken waar de webshop gevestigd is. Bevindt de webwinkel zich buiten de EU? Houd er dan rekening mee dat je mogelijk extra kosten betaalt. Voor je het weet blijkt die mooie deal lang niet zo voordelig.”

Regels op een rij

1.    Over aankopen in een webshop buiten de EU betaal je vanaf € 22 btw. Controleer of deze kosten op de factuur staan. Is dit niet berekend in de webshop? Dan moet je deze kosten bij aflevering van je pakket betalen aan de bezorger.

2.    Niet alles wat van ver komt, is oké. Koop bijvoorbeeld geen namaak, want nepartikelen invoeren in Europa is verboden.  

3.    Is je pakket meer waard dan € 150? Dan betaal je ook invoerrechten. Voor deze pakketjes doet de bezorger aangifte bij de Douane, wat daarbij nog tot inklaringskosten leidt. Het volledige bedrag reken je af bij je bezorger.

advertentie
advertentie