Avondklok en de rol van mantelzorger

25 januari 2021 om 11:30 Lokaal Deel je nieuws

Vanaf zaterdag 23 januari geldt er, vooralsnog tot 9 februari aanstaande, een avondklok. Dit betekent dat vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur iedereen binnen blijft, en mensen alleen bij uitzondering de straat op mogen en daarvoor een verklaring nodig hebben.

Graag informeren wij u hierover wat dit voor u als mantelzorger betekent.

Gevolgen voor mantelzorgers

Woont degene voor wie u zorgt niet bij u in huis? En heeft uw naaste tussen 21.00 uur en 4.30 uur mantelzorg nodig die u niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag u hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat u dan een ‘Verklaring noodzakelijke mantelzorg’ bij u heeft.

Verklaring noodzakelijke mantelzorg

Mantelzorgers kunnen met de verklaring noodzakelijke mantelzorg over straat voor niet verplaatsbare en noodzakelijke mantelzorg. De verklaring is momenteel beschikbaar. Tevens is de verklaring voor noodzakelijke mantelzorg juridisch gedekt via het Ministerie van VWS. 

Hoe werkt het? 

Download de verklaring noodzakelijke mantelzorg (nu te downloaden op www.mantelzorg.nl/avondklok).

Vul de gegevens in van uzelf en van degene voor wie u zorgt.

Geef ook aan voor welke noodzakelijke zorg u op pad moet (bijvoorbeeld uitkleden en in bed helpen, medicijnen helpen innemen).

Print en onderteken het formulier en neem dit mee als u tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. Dit formulier is slechts voor één avond geldig.

De politie kan u onderweg om uw ID en de mantelzorgverklaring vragen.

Zorgt u voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. We vragen u ook de verklaring zorgvuldig te gebruiken, en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houden.

Politie kan navraag doen

Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met degene voor wie u zorgt.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/avondklok of op www.mantelzorg.nl/avondklok.

Voor vragen is Servanda van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 12:00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 0184-612771 of via info@servanda.nl

advertentie
advertentie