Madeleine Albright gaf via haar broches graag politieke statements af.
Madeleine Albright gaf via haar broches graag politieke statements af. Maarten Bos

Joods-Tsjechische Immigrante Madeleine Albright werd eerste vrouwelijke USA-Minister van Buitenlandse Zaken die Zeist bezocht

27 februari 2022 om 20:48 Lokaal Deel je nieuws

Journalist: Maarten Bos

De Zeister Royaltykenner, Frankrijkspecialist en groot kenner van de Europese geschiedenis Anne Louis Cammenga vertelt: “Madeleine Albright, geboren op 15 mei 1937, is een Amerikaans politica en diplomate van de Democratische Partij. Ze is van Joods-Tsjechische afkomst. Tijdens de regering van president Bill Clinton in de periode 1997-2001 was ze de 64e minister van Buitenlandse Zaken. Zij was de eerste vrouw in die functie. Zij is daarmee een groot voorbeeld voor vrouwen geworden die een carrière na willen streven.

Madeleine was een bijnaam die zij kreeg van haar grootmoeder. Zij emigreerde naar de Verenigde Staten in 1950 en werd staatsburger in 1957. Zij huwde met Joseph Albright en kreeg drie dochters. Albright spreekt vloeiend Engels, Frans en Tsjechisch, en redelijk Russisch, Duits en Pools. Drie Joodse grootouders van haar zijn omgebracht in de Tweede Wereldoorlog in de nazi-kampen Auschwitz en Theresienstadt. Dat Albrights vader in 1939 na de Duitse inval in Praag het camouflagescherm van het katholieke geloof rond zijn jonge Joodse gezin plaatste, heeft waarschijnlijk haar leven gered. Pas tijdens haar ministerschap ontdekte Albright dat zij Joods was, nadat verschillende journalisten daar onderzoek naar hadden gedaan. 

Na haar pensioen publiceerde Albright in 2003 haar memoires: Madam Secretary. Enkele jaren later schreef zij nog een boek, Read my Pins, over haar verzameling broches en hoe zij daarmee diplomatie bedreef. In 2012 schreef Albright het boek Praagse Winter waarin ze o.a. haar bezoek aan het voormalige concentratiekamp Theresienstadt beschrijft, waar veel van haar familieleden werden omgebracht. In totaal heeft de Holocaust aan tien familieleden van Madeleine het leven gekost. Over haar vermoorde grootouders schreef Madeleine het volgende: “Ik denk eraan hoe zij moeten hebben geleden, aan hun strijd om te overleven en aan de marteling van hun laatste uren.” Madeleine heeft zélf over haar Joodse afkomst het volgende gezegd: “Ik voel mij nu nog rijker dankzij de wetenschap dat ik deel uitmaak van een dapper volk dat heeft overleefd en gefloreerd ondanks eeuwen van vervolging.” 

Hoewel Madeleine Albright Nederland slechts eenmaal aandeed in haar hoedanigheid van minister van Buitenlandse Zaken, in 1997, bracht zij nadien diverse bezoeken om haar boeken te promoten. Zij heeft o.a. in Hotel Figi in Zeist gelogeerd.”

advertentie
advertentie