Een poging van Mark Klop om een schot te blokken
Een poging van Mark Klop om een schot te blokken A. Verschoor

HKC wint in geweldig duel van Fiks

26 januari 2020 om 12:06 Korfbal Deel je nieuws

In Oegstgeest speelde HKC het duel tegen Fiks, de enige ploeg die het dit zaalseizoen nog niet tegenkwam en waartegen de laatste jaren niet meer werd gespeeld. Voor HKC een betrekkelijk onbekende tegenstander dus, waarvan wel bekend is dat zij meerdere ex-spelers van TOP Sassenheim in haar selectie heeft. Het werd in sporthal De Cuyl een enerverende wedstrijd waar alles op en aan zat, met HKC uiteindelijk als verdiende winnaar.

De ploegen gingen meteen al furieus van start en binnen vijf minuten stond er een

Hardinxveldse voorsprong op het bord van 3-5 welke werd geconsolideerd naar 4-6. Hierna een fikse tegenvaller voor HKC omdat al in de achtste minuut sterkhouder Eliza Roest geblesseerd naar de kant moest. Stefan den Breejen verving hem echter uitstekend en groeide in de wedstrijd. Toch was het in eerste instantie even zoeken voor HKC en Fiks profiteerde daarvan en nam het initiatief over. Halverwege de eerste helft was de stand omgebogen in een 12-10 voorsprong voor de thuisclub en had HKC het moeilijk. Het lukte niet om haar stempel op de wedstrijd te drukken en kon in deze fase slechts volgen. In de matige laatste fase voor rust liep Fiks uit naar een 15-12 pauzestand.

Hoe anders was het meteen na rust. De Hardinxveldse coaches John Spek en André Kuipers hadden enkele tactische omzettingen aangebracht en HKC zette meteen druk op de thuisploeg. Het resulteerde in een gelijke stand van 17-17 na vier minuten spelen. Bij 17-18 kwam HKC voor het eerst sinds de beginfase weer op voorsprong, maar Fiks kwam snel weer gelijk. Dit herhaalde zich vervolgens diverse keren. HKC nam een voorsprong en Fiks egaliseerde direct. Hierbij was Fiks niet ongelukkig met de arbitrage. Zij mochten in totaal maar liefst elfmaal op de strafworpstip plaatsnemen, terwijl HKC slechts viermaal van 2,5 meter mocht aanleggen. Mede daardoor kon Fiks nog in het kielzog van HKC blijven tot 22-22 halverwege de tweede helft. Toen plaatste HKC een demarrage naar 22-25 en verder naar 23-27. Het was ook de fase waarin Mark Klop gouden handjes had, want bijna elke bal die hij in handen kreeg promoveerde hij tot doelpunt. In totaal kwam hij tot 11 goals plus nog twee verdiende strafworpen. Ook Fiks kwam in de laatste fase tot een hoog niveau en wanneer HKC uitliep naar een marge van vier doelpunten, wisten zij dit steeds weer te reduceren tot twee. Het werd een geweldige slotfase, waarbij HKC de steun van haar aanhang (175 supporters bij een uitwedstrijd!) goed kon gebruiken en die ook beantwoordde met fantastisch spel. De Hardinxveldse voorsprong van 29-32 werd nog teruggebracht naar  31-32 in de laatste seconden, maar de zege was voor de BMN De Klerkploeg en dat was zeker verdiend.

Op het scoreformulier van HKC kwamen: Mark Klop (11), Corné Troost (9), Carmen de Heer (3), Nadhie den Dunnen, Mabel Havelaar, Veerle Havelaar,  Stefan den Breejen (ieder 2) en Danny den Dunnen (1).

A.s. zaterdag speelt HKC om 18.30 uur in sporthal Ookmeer in Amsterdam tegen rode lantaarndrager ROHDA, dat nog geen enkel punt wist te boeken. Zaak voor HKC om deze ploeg niet te onderschatten om in de bovenste regionen van de Hoofdklasse mee te blijven doen. De supportersbus vertrekt om 16.45 uur.