Carmen de Heer gaat voor een doorloopbal en Danny den Dunnen kijkt toe H. van Kekerix

HKC zet laatste thuisduel om in winst

1 maart 2020 om 15:52 Korfbal Deel je nieuws

Op schrikkeldag speelde HKC haar laatste thuisduel van deze competitie tegen Fiks uit Oegstgeest.
Voor aanvang van de 13e speelronde in de Hoofdklasse A was Fiks met een voorsprong van 4 punten op Avanti en nog 2 speelronden te gaan met hiervan nog 1 rechtstreeks duel tegen concurrent Avanti nog niet zeker van lijfsbehoud.
Echter nog voor het eerste fluitsignaal van het uitstekend fluitende duo Jeffrey Miechels en Rik Nijland was deze zekerheid er al wel.
TOP en Avanti speelden al vroeg op de middag tegen elkaar in Arnemuiden en eindigden de wedstrijd, na een knappe comeback van de uitploeg, uiteindelijk met een 28-28 gelijkspel.
Dit gelijkspel betekende voor Fiks de verzekering nog een seizoen op hoofdklasseniveau actief te mogen zijn.
HKC was al eerder uitgespeeld en zo begon de wedstrijd in sporthal Het Dok zonder een belang enkel dan de sportieve eer.

Bij HKC keerden Eliza Roest, Nadhie den Dunnen en Veerle Havelaar na blessureleed en ziekte weer terug in het basisachttal van coaches Spek en Kuipers. Mabel Havelaar begon deze week vanaf de kant.

Bij Fiks ontbrak Dominic van Welzen maar kon het wel weer rekenen op Melissa Heijne die in de eerdere ontmoeting in Oegstgeest in verband met een blessure nog ontbrak.
HKC nam vanaf het beginsignaal direct het initiatief in de wedstrijd en kwam via Veerle Havelaar, Mark Klop en de deze week vader geworden Corné Troost op een 3-0 voorsprong.
Eliza Roest liet zien direct weer belangrijk te zijn in zijn goed draaiende eerste aanvalsvak met hierin verder schutter Mark Klop, Annelies Kop en de uitblinkende Veerle Havelaar.
Na 20 minuten spelen stond de tussenstand van 11-7 op het scorebord en hadden aan HKC zijde alle spelers al minimaal 1 keer gescoord.
Na een goede start van het duel had het tweede aanvalsvak met Danny den Dunnen, Corné Troost, Nadhie den Dunnen en Veerle Havelaar in het verloop van de eerste helft meer moeite om zich van de verdedigende druk van Fiks te onttrekken, kwamen moeilijker tot kansen en vielen de doelpunten hier dan ook wat minder gemakkelijk. Het initiatief bleef wel volledig aan de kant van HKC en bij een 15-11 voorsprong kon bij het rustsignaal de bespreekruime opgezocht worden.

De actief coachende John Spek en zijn compaan Andre Kuipers hadden het team duidelijk nog meer op scherp gezet want in de tweede helft ging de gaskraan helemaal open en was het bij vlagen genieten geblazen voor het publiek.
Dit betekende ook een signaal voor de in eerste instantie timide wolfpack om in de 2e helft ook vocaal achter hun favorieten te gaan staan.

Waar het tweede aanvalsvak in de eerste helft moeite had tot het komen van kansen was het hier onder leiding van publiekslieveling MaraDanny regelmatig 'galleryplay' en werden in beide vakken de kansen makkelijk gecreëerd.
HKC kwam uiteindelijk tot 130 kansen in de wedstrijd wat een uitstekend aantal is. De door Klop Watersport en BMN de Klerk gesponsorde thuisploeg hield het vizier op scherp en noteerde bij een 26-18 tussenstand de grootste voorsprong van de wedstrijd.

Bij een 29-22 voorsprong en een zekere overwinning nam HKC gas terug en nam het showelement het over van de effectiviteit. Fiks maakte van de gelegenheid gebruik de stand een meer dragelijker beeld te geven en wist tot 29-26 terug te komen.
Sven Advokaat mocht in deze slotfase nog zijn debuut maken in de hoofdklasse. De sterk spelende Carmen de Heer had met het 30e doelpunt van HKC het slotakkoord voor de thuisploeg.
De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 30-27 overwinning welke na 2 thuisnederlagen op een rij voor zowel het team als het thuispubliek een welkome zege is.

In deze 13e speelronde vielen zowel aan de bovenzijde als onderzijde van de poule de beslissingen.

Kampioen KCC en Nieuwerkerk zullen zich aan opmaken voor de play-offs en Avanti, 2 seizoen geleden nog spelend in de Korfbal League, en Rohda degraderen naar de overgangsklasse.

Aanstaande zaterdag speelt HKC de laatste wedstrijd van dit zaalseizoen in en tegen Nieuwerkerk. Ook HKC 2 speelt in de strijd om het kampioenschap eerder op de middag in Nieuwerkerk.

Beide teams kunnen de steun zaterdag weer goed gebruiken.