Schot van Christian Brouwer Wim v.d.Pijl

Sfeerloze Hardinxveldse korfbalderby

4 oktober 2020 om 15:05 Korfbal Deel je nieuws

HARDINXVELD-GIESSENDAM Bij de ingrediënten voor een leuke korfbalmiddag ontbrak zaterdag het belangrijkste bij de ontmoeting tussen Vriendenschaar en HKC: het publiek. Voor het eerst in de ruim 80-jarige Hardinxveldse korfbalgeschiedenis waren er geen supporters bij deze korfbalderby waardoor de beleving voor spelers en speelsters totaal anders was.

Het was een wedstrijd tussen de trainer-broers Jorrith (bij Vriendenschaar) en Marrien Ekelmans bij HKC , waar ook Vriendenschaar-lid Peter Kamsteeg een van de coaches is. Ook een wedstrijd waarin Vriendenschaar moest proberen te stunten tegen koploper en gedoodverfd kampioenskandidaat HKC. , waarbij het collectief van Vriendenschaar moest opboksen tegen de grotere individuele klasse van het BMN de Klerk-team.

Het werd een tactische wedstrijd , waarbij het CABholland-team het tempo in de wedstrijd drukte en veel energie stak in het verdedigen van de HKC-schutters die in de eerste 4 wedstrijden al 96 korfpunten hadden gescoord ( Vriendenschaar slechts 41 in 3 wedstrijden) . Met die tactiek slaagden de Sluisweg-bewoners erin om het HKC moeilijk te maken om in haar (goede) spel te komen.

Het duurde tot de 8e minuut voordat Mark Klop uit een gemakkelijk gekregen strafworp het 1e korfpunt scoorde, direct daarna gevolgd door een fraaie eenhandige doorloopbal van Nadhie den Dunnen. Het 2e aanvalsvak van HKC kwam deze wedstrijd moeizaam tot scoren, waarbij er een belangrijke rol was voor Krista van Hunnik , die topschutter Mabel Havelaar goed aan banden legde. Vriendenschaar kreeg daardoor aanvallend de tijd om met lange aanvallen te zoeken naar de kansen.

Julian Voorwinde en Celine van Meeteren schoten de stand halverwege de 1e helft naar 2-2, waarna Mark Klop tweemaal van afstand raak schoot. Na de vakwiseling was het weer Celine van Meeteren die de achterstand verkleinde en kon het 2e Boven-Hardinxveldse aanvalsvak door Danny den Dunnen hun enige korfpunt in de 1e helft maken, direct gevolgd door een raak schot van zus Nadhie in het andere vak. De 3-6 stand werd in de laatste 5 minuten door Krista van Hunnik en Jorrit Muilwijk weer teruggebracht naar 1 punt. Bij HKC kwam Sven van Bachum in de ploeg voor Corné Troost, die Veerle Havelaar de kans gaf om HKC in de laatste minuut naar de ruststand van 5-7 te schieten.

In de 2e helft eiste het veel energie kostende spel zijn tol bij Vriendenschaar en kon HKC geleidelijk aan de voorsprong gaan vergroten. Hoewel Marijn Bakema meteen na de rust raak schoot voor Vriendenschaar, zorgden rake schoten van Mark Klop en Mabel Havelaar voor 6-9. En ook na de score van Julian Voorwinde, schoot het zwart/witte team tweemaal raak door Nadhie den Dunnen en topscorer Mark Klop ( 7-11) . Anne Timmer kwam in de ploeg voor Quinty van Gemert die even later tegenstandster Nadhie den Dunnen gewisseld zag worden voor Annelies Kop.

HKC schoot vervolgens de wedstrijd in het slot met treffers van Sven van Bachum en Danny den Dunnen . Ook Peter Visscher kwam nog in het veld bij de thuisploeg maar die kon niet voorkomen dat tegenstander Eliza Roest uit een mooie aanval van onder de korf slim raak schoot, al nam hij wel revanche om direct na de vakwisseling ook te scoren. Met 8-14 nam HKC wat gas terug in de slotfase, en werd het met het het 3e korfpunt van Celine van Meeteren 9-14.

Carmen de Heer zorgde voor het 15e HKC-korfpunt, waarna Milou van Dijk en Christian Brouwer de eindstand van deze weinig enerverende derby op 11-15 brachten. Door deze terechte overwinning heeft HKC haar koppositie versterkt en heeft nu 3 punten voorsprong op SDO dat door Corona-besmettingen bij tegenstander Excelsior niet heeft gespeeld. Vriendnwchaar blijft met 4 uit 4 in de middenmoot van deze overgangsklasse D.

Komende zaterdag gaat Vriendenschaar op bezoek bij het nog puntloze ONDO, terwijl HKC in Kamerik op bezoek gaat voor de belangrijke ontmoeting met runner-up SDO. Beide wedstrijden ( zonder publiek) beginnen om 16 uur.

De korfpunten werden gescoord:

Voor Vriendenschaar: Celine van Meeteren 3 x, Julian Voorwinde x, Krista van Hunnik, Milou van Dijk, Christian Brouwer, Marijn Bakema en Peter Visscher ieder 1 x

Voor HKC : Mark Klop 5 x , Nadhie den Dunnen 3 x, Danny den Dunnen 2 x , Eliza Roest, Sven van Bachum , Veerle Havelaar, Carmen de Heer en Mabel Havelaar ieder 1 x.