‘Bij SENS11 kan ik mezelf zijn’

Achtergrond

Achter een barretje met enorme ventilators erop staat Kirsten te stralen op ‘haar’ dancefeest SENS11 in Bibelot in Dordrecht. Terwijl op de achtergrond DJ Obitobi zijn beats laat horen, laat Kirsten een paar druppeltjes sinaasappelgeur in een glimmend schaaltje vallen dat op een warmhoudplaat staat. Wanneer ze er met een waterkoker een beetje water op giet, komen er stoomwolken vrij die zich door de zaal verspreiden. Intussen loopt Sifra, een meisje met een vorm van autisme én vanavond aromajockey, met een schaal ‘aroma’ door de zaal om de bezoekers nog extra van de geur te laten genieten.

Grenzeloos dancefeest voor gehandicapte H’VELD-G’DAM – Uitgaan: wat voor de meeste jongeren de gewoonste zaak van de wereld is, kan voor jongeren met een geestelijke of lichamelijke beperking behoorlijk lastig zijn. Maar waar anderen grenzen zien, ziet de Hardinxveldse Kirsten Lentjes mogelijkheden. Samen met een groep voornamelijk autistische jongeren organiseerde zij dance-evenement SENS11 (spreek uit: sen-self): een feest waar met geuren, kleuren en smaaksensaties alle zintuigen geprikkeld worden.

Door Ariënne Megchelsen

,,De afgelopen maanden heb ik met Sifra en nog een aantal andere jongeren dit feest voorbereid”, vertelt Kirsten. ,,Het was heel erg leuk om te doen. Die jongeren hebben zoveel talenten. Eén van de jongens, Ruud, fotografeert bijvoorbeeld het evenement. Een andere jongen, Jelle, hebben we een dj-workshop gegeven. Hij draait vanavond als DJ Obitobi. Ze zijn allemaal zo enthousiast en vol passie, daar krijg je echt energie van.” Volgens Kirsten is het unieke van dit feest dat het voor twee doelgroepen is bestemd: mensen met én zonder beperking. ,,Voor gehandicapten wordt er wel van alles georganiseerd, maar niet samen met ‘gewone’ mensen. Dat is juist het mooie van SENS11. De jongeren met een beperking kunnen helemaal zichzelf zijn, en voor het gewone publiek is het een eyeopener om te zien wat die jongeren kunnen.”

Het thema van de avond, ‘Colour your senses’, is in de hele ruimte van Bibelot terug te vinden. Her en der verspreid door de zaal staan zogenaamde ‘sensecubes’, kastjes waar de bezoeker zijn hand in kan steken om te raden wat erin zit. Vlakbij de ingang kun je gratis geknipt worden, en een klein stukje verderop zorgt een masseur voor de nodige ontspanning. Op de trillende dansvloer staan mensen met en zonder beperking vol overgave naast elkaar te dansen. Maarten van der Luit (20) gaat met een dienblad rond waar bezoekers een ‘shot’ vanaf kunnen pakken: en buisje met gele lichtgevende vloeistof dat naar perzik smaakt. Maarten heeft een lichte vorm van autisme. ,,Ik vind het moeilijk om kennis te maken met nieuwe mensen. Ik ga niet vaak uit; als je naar een gewoon feest gaat, heb je toch het gevoel dat mensen naar je kijken, dat je anders bent. SENS11 geeft echt spirit voor mensen met een beperking om naar buiten te gaan. Dit is een feest waar ze zich thuis kunnen voelen. Je bent hier onder je eigen mensen.”

Kortom, deze tweede versie van SENS11 (de eerste was vorig jaar) is goed geslaagd. Kirsten vat het zo samen: ,,Eigenlijk zou iedereen naar zo’n feest moeten gaan.”

advertentie