Karen door Jan Veth, 1892
Karen door Jan Veth, 1892 Kröller-Müller Museum

Lezing Volksuniversiteit over Jan Veth in bibliotheek Hardinxveld-Giessendam

20 november 2023 om 15:09 Activiteiten

HARDINXVELD-GIESSENDAM Voor de Volksuniversiteit geeft kunsthistoricus Hoo Man Chan donderdag 30 november een lezing over de Dordtse kunstschilder/hoogleraar Jan Veth (1864-1925). De lezing wordt gehouden in de bibliotheek en begint om 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden niet leden betalen 7,50 euro. 

Deze Dordtse schilder was een belangrijke figuur in de kunstwereld. Hij portretteerde de intellectuele elite en was tevens dichter en ook verbonden aan het kritische literaire tijdschrift De Nieuwe Gids. Jan Veth schilderde samen met Anton Mauve en met de Amsterdame Joffers. Aan het turbulente eind van de late 19de eeuw begaf hij zich in het hart van de Nederlandse kunstwereld: de hoofdrolspelers van die vroeg-moderne tijd legde Veth vast in een klassieke maar ook eigentijdse schilderstijl terwijl hij in zijn bevlogen kunstkritieken uiting gaf aan zijn fijnzinnige blik op de veranderingen in de kunst. 

Veth was ook nog eens hoogleraar kunstgeschiedenis en esthetica in Amsterdam. Met afbeeldingen van de schilderijen van Jan Veth neemt Ho Man Chan ons mee naar een bewogen tijdperk: de tijd waarin ideeën die wij hebben over wat kunst is en dé kunstenaar, ontstaan zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie