Afbeelding
Walter Leendertse
Column

Hellingproef

12 augustus 2021 om 10:16 Column

Italië, Zwitserland, Oostenrijk, maar ook wanneer u naar de Ardennen op vakantie bent of gaat: de dejá-vu naar de gevreesde hellingproef komt onvermijdelijk wanneer u de auto, eventueel met caravan, over de steile wegen angstvallig veilig naar het volgende idyllische, maar moeilijk bereikbare bergdorpje probeert te brengen. Ik moet u zeggen dat ik daar nooit zo’n last van heb, vooral omdat ik zelf geen rijbewijs heb en gezegend ben met een uitstekend rijdende vrouw. Uiteraard onder mijn bezielende, ongefundeerde leiding en adviezen. “Schat, er knippert daar een lampje, gaat dat nog goed?” “Dat is de richtingaanwijzer” “Aha…….”

‘De Helling’ aan de Merwede werd onlangs schoongemaakt en gepimpt. Door middel van crowdfunding en sponsoring lag de playa del Hardinxveld er weer bij alsof je je waande op een privéstrand in Curaçao. Lang kon daar niet van worden genoten want de pret werd al snel bedorven door een onrustige nacht met vechtpartijen en bedreigingen. Dat kon natuurlijk niet de bedoeling zijn, dus werd er een begrijpelijk, maar rigoureus besluit genomen: het fietspad langs de rivier ging in de weekendse avonduren op slot. Ik dacht meteen wel: “En de rivier dan……” en zag al een soort Hardinxveldse mini D-day voor me, maar goed, daar zal vast over nagedacht zijn. De term ‘kribbige politieman’ krijgt zo wel ineens een heel andere, maar veel positivere lading.

Het lijkt me mooi als het bestuur van dit mooie dorp komende periode eens met de hellinggebruikers om tafel gaat om voor de volgende zomer een mooie hellingproef te bedenken. Hoe kunnen we de helling op een goede, veilige en prettige manier gebruiken. Camera’s? Een ander beveiligingssysteem? Strandwachten? Mocht er voor die laatste optie worden gekozen, stel ik voor dit concept ook commercieel uit te melken: een soort polder-Baywatch met onze eigen Pamela Anderson en David Hasselhoff. En een uitkijkpost in de vorm van onze watertoren. En rode bodyboards met het wapen van Hardinxveld-Giessendam. Gert Romijn zal met liefde komen filmen.

Okee, ik draaf door. Wat ik wel weet is dat er genoeg ideeën zijn. Er borrelt veel in de Hardinxveldse koppies. Maak daar als bestuur ook gebruik van. Dan ben ik zeker van een mooie hellingproef die ook nog eens Hellingproof is.

[Walter Leendertse

advertentie
advertentie