Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Raadspraat

Vervuiler betaalt?

1 februari 2023 om 09:50 Column

De berichten over PFOA en GenX blijven ons bezig houden. In Sliedrecht, Papendrecht en in mindere mate ook in onze gemeente. De bodem is verontreinigd, waardoor het volkstuinen in Sliedrecht al in gevaar is. Deze stoffen die Chemours loost via afvalwater, maar ook qua uitstoot in de lucht, verontreinigen de omgeving. Maar het valt kennelijk allemaal binnen de door de overheid gestelde gezondheidseisen, want Chemours had en houdt nog steeds vergunning voor deze lozingen. Maar behalve verontreiniging met deze stoffen, is het ook al in drinkwater aangetroffen en kost het de drinkwaterbedrijven veel moeite en kosten om die (inmiddels sterk verdunde) vervuiling er uit te filteren. Aanpakken bij de bron zou eenvoudiger zijn en minder geld kosten. Maar Chemours blijft binnen de vergunningseisen. Hoezo de vervuiler betaalt?

Soms wordt bodemverontreiniging deels gesaneerd, om juist binnen de milieugrenzen binnen een bestemmingsplan te kunnen bouwen. Niet gezond, maar anders worden de huizen onbetaalbaar.

Inderdaad een probleem, maar is dat zorgvuldig rentmeesterschap voor onze toekomst?

Ook de luchtvervuiling is gebonden aan eisen, voor o.a. CO2 en stikstofuitstoot. Ook die vervuiling moet binnen de gestelde eisen blijven. Om dit nog verder te beperken (zo was het loffelijk streven) is de emissiehandel ingesteld. Goed bedoeld wellicht, maar in de praktijk is de eis om binnen de opgelegde normen te blijven, vertaald naar een recht om een bepaalde hoeveelheid te mogen vervuilen. En dat is verhandelbaar gemaakt. Dus als een bedrijf minder vervuilt dan is toegestaan, mag dat resterende deel worden verkocht aan een ander, die dan wat meer mag vervuilen dan de norm. Inmiddels is de overheid zo ver dat die vervuilingsrechten van stoppende agrarische bedrijven worden opgekocht om die gekochte toegestane vervuiling te gebruiken voor woningbouw en aanleg voor wegen. Maar is dat nou echt waar die emissiehandel voor was bedoeld? En betaalt de vervuiler?

Max van den Bout

gemeenteraadslid PvdA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie