Afbeelding
ANP Foto

‘Opschalen is geen optie’

11 september 2020 om 12:08 Corona

GORINCHEM De verhuizing van de Gorcumse coronateststraat van de Evenementenhal naar de Edisonweg biedt geen oplossing voor de lange wachttijden. ,,De laboratoria hebben te weinig mensen en materialen, daardoor kunnen wij niet opschalen”, vertelt Sigrid Scheerder, woordvoerder van Dienst Gezondheid en Jeugd.

door Mirjam de Swart

Scheerder en haar collega’s bij de Dienst Gezondheid en Jeugd hadden het graag anders gezien. ,,Wij zelf hebben wel de mogelijkheid om op te schalen, dat is het probleem niet, maar die testen moeten ergens heen en bij de laboratoria kunnen ze het grote aanbod niet aan. Het heeft dus geen zin om de openingstijden te verruimen of de teststraat verder uit te breiden.” Bovendien mag het ook niet. Op 24 augustus heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de GGD’en in het hele land gevraagd om te wachten met verdere uitbreiding van het aantal testlocaties en de verruiming van de openingstijden

VOORLOPIG NIET UITGEBREID De openingstijden van de teststraat in Gorinchem worden dus ook voorlopig niet uitgebreid, meldt Scheerder. Nu kunnen de mensen in Gorinchem elke werkdag tussen 8.30 uur en 14.00 uur terecht in de teststraat aan de Edisonweg in Gorinchem. Mits zij een afspraak hebben gemaakt. In het weekend is de Gorcumse teststraat gesloten.

,,Toen de teststraat in Gorinchem geopend werd in juni zagen we dat veel mensen zonder afspraak langs wilden komen. Dat was ook een les voor ons. In onze communicatie hadden we daar duidelijker over moeten zijn”, vertelt Scheerder. Inmiddels is het aantal mensen dat zonder afspraak naar de teststraat komt flink minder geworden Scheerder: ,,Maar ik kan niet genoeg benadrukken dat het echt noodzakelijk is om een afspraak te maken via 0800-1202 of online via coronatest.nl.”

LANDELIJK PROBLEEM Het probleem waar de Dienst Gezondheid en Jeugd in Gorinchem tegenaan loopt, is een landelijk probleem. In het hele land lopen de wachttijden voor de teststraten op omdat de laboratoria het verwerken van de coronatesten niet aan kunnen. ,,Testen heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests vervolgens in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden”, aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dat leidt tot lange wachttijden.

Bij de GGD’en in het hele land zijn testafspraken te boeken voor de aankomende 72 uur. Er komen dus nog elke dag testplaatsen vrij, maar de vraag overtreft op dit moment het aanbod. Daarom moeten mensen met klachten helaas soms meerdere keren een testaanvraag doen, wat voor begrijpelijke frustratie zorgt en de telefoonlijnen en website verder belast. Als het al lukt om een afspraak te maken is dat vaak niet binnen 48 uur of op een locatie die ver van huis is.

De vraag naar een coronatest is de laatste weken sterk gegroeid, merkt ook de Dienst gezondheid en Jeugd. ,,Helaas zien we ook dat veel mensen zonder klachten zich laten testen. Dat is niet de bedoeling”, waarschuwt Scheerder. ,,Dit zet de beschikbare testcapaciteit onder druk.” Om de beschikbare capaciteit optimaal en vooral ook zinvol te benutten, dient iedereen zich echt te houden aan het geldende testbeleid: laat je alleen testen bij klachten.

advertentie
advertentie