Bezoek minister Micky Adriaansens aan Holland Shipyards
Bezoek minister Micky Adriaansens aan Holland Shipyards Richard van Hoek Fotografie

Minister Micky Adriaansens op werkbezoek op scheepswerf van Holland Shipyards Group in Hardinxveld-Giessendam

5 september 2023 om 12:39 Economie

HARDINXVELD-GIESSENDAM In navolging van burgemeester Dirk Heijkoop en wethouders Jan Nederveen en Arjan Meerkerk heeft minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens, de scheepswerf van Holland Shipyards Group maandag bezocht. Ze kreeg een rondleiding over de werf, waar opvallende werkzaamheden verder werden toegelicht.

Bedrijven en toeleveranciers in de scheeps-, water-, jacht- en marinebouw, offshore, watersportindustrie en scheepvaart vormen samen de maritieme maakindustrie. Om de kansen voor deze industrie te verzilveren en dreigingen het hoofd te bieden, slaan overheid en sector de handen ineen om bijvoorbeeld in Nederland klimaatneutrale en innovatieve schepen te ontwikkelen, te bouwen en te gebruiken. De werkzaamheden bij Holland Shipyard zijn daar een uitgesproken voorbeeld van.

Het werkbezoek van de minister was dan ook met name bedoeld om het opstellen van de maritieme Sectoragenda kracht bij te zetten. Ze had al eerder Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart gevraagd om dit omvangrijke traject als gezant te begeleiden. Zij was dan ook aanwezig tijdens het werkbezoek.

Er is voor Holland Shipyards Group gekozen, omdat deze werf al een paar jaar grote stappen maakt in het ontwerpen en bouwen van duurzame schepen, vooral veerponten. Samen met regionale toeleveranciers, zoals Royal Roos en 10XL levert de onderneming veren aan Duitse, Nederlandse, Noorse en Zweedse klanten. Naast de OV-sector leveren zij wereldwijd ook schepen voor andere niche-markten.

Een bijzonder project is de elektrische, autonoom varende veerpont voor ‘Voies Navigables de France’, de Franse Autoriteit voor de Binnenwateren. Het casco van deze emissieloze waterbus is 3D-geprint van gerecycled materiaal en gaat om te beginnen sporters en bezoekers over de Seine vervoeren tijdens de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

advertentie
advertentie