Afbeelding uit boekje over inbraakpreventie in 1984
Afbeelding uit boekje over inbraakpreventie in 1984 Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam

Uit het Kompas van veertig jaar geleden: Golf van inbraken teistert het dorp

13 maart 2024 om 11:03 Historie Het Kompas van 40 jaar geleden

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt maandelijks bijzondere berichten uit het Kompas van dertig tot veertig jaar geleden. Dit artikel verscheen in het Kompas van 21 maart 1984.

Een golf van inbraken heeft de afgelopen week over ons dorp gewoed. In de nacht van 13 op 14 maart zijn door vermoedelijke twee personen een aantal woningen aan de Wieling en de Houweningeweer doorzocht. Aan de Wieling werden drie woningen bezocht. De eerste woning beschikte over dermate goed hang- en sluitwerk dat men niet naar binnen kon.

In 1984 werd er veel ingebroken in ons dorp. We waren niet zo gewend om alles af te sluiten en te vergrendelen, de achterdeur was vaak gewoon open en de kwaliteit van het hang- en sluitwerk was ook niet altijd optimaal. Daar werd door het ‘boevengilde’ stevig misbruik van gemaakt, maar we leerden snel. Binnen korte tijd waren we beter beveiligd en gingen de deuren vaker op slot. Met als resultaat dat het aantal inbraken snel verminderde. Anno 2024 zijn er minder fysieke inbraken maar vraagt digitale veiligheid heel veel aandacht.

GELUID

In de tweede woning kon men wel binnenkomen en werd de woonkamer doorzocht. De stereoapparatuur en de TV werden voor het gemak maar vast in de tuin gezet, waarschijnlijk om later op te halen. Enig handzamer materiaal zoals spaarpotten en fototoestellen werden meteen in de tas of zak gedaan. In de derde woning was men bezig naar binnen te gaan toen de bewoonster wakker werd en bij het vernemen van enig vreemd geluid haar echtgenoot vroeg eens poolshoogte te gaan nemen. Daarop namen de daders de benen.

KLOK

Aan de Houweningeweer werden vijf woningen met een twijfelachtig bezoek vereerd. Bij de eerste twee ging het feest niet door, bij de derde is men wel binnengekomen maar er werd niets vermist. Men gaf echter de moed niet op en zo lukte het wel bij twee andere woningen. Uit een daarvan werden een giropas, een gouden ring, geld en snoepwaren ontvreemd. Uit een andere woning werden een klok, de TV, de stereo met boxen, geld, de naaimachine, stofzuiger, een fototoestel met toebehoren en nog een fototoestel ontvreemd. Als klap op de vuurpijl ook de autosleutels van de bewoners. Waarschijnlijk zijn alle gestolen goederen met deze auto vervoerd. De auto werd op 14 maart leeg in Rotterdam aangetroffen. De manier van binnenkomen varieerde van gaatje boren in deuren tot en met het iets via de brievenbus steken om het slot open te trekken en dat lukt alleen als de voordeur niet op het nachtslot zit. Gelukkig was dit bij een aantal woningen wel het geval zodat het binnenkomen daar te moeilijk was. In de nacht van14 op 15 maart werd een bezoek gebracht aan de LEAO en de Calvijnmavo. Bij de laatste werd alleen een ruit vernield en wordt niets vermist. De LEAO must twee rekenmachines met een waarde van circa 400 gulden. Ook daar was een ruit vernield.

FOTOTOESTEL

In de nacht van 15 op 16 maart werd er in een woning aan de Groot Veldsweer ingebroken. Ook daar weer hetzelfde laken een pak. De deur niet op het nachtslot. Vermist worden giro- en bankpassen, geld en een fototoestel.

DELFTS BLAUW

De avond van de 18e maart werd er ingebroken in een woning aan de Damstraat en aan de Parallelweg. In de Damstraat is men binnengekomen oor aan de achterzijde op een balkon te klimmen en een raam te forceren. Op dit moment is niet bekend wat wordt vermist. Ook aan de Parallelweg is men binnengekomen door een raam los te wrikken. De hele woning werd doorzocht en de buit bedroeg Delftsblauwe borden en een verrekijker.

ONRAAD

De politie verzoekt burgers dringend om bij onraad of andere verdachte omstandigheden onmiddellijk het buro te bellen. De politie is dag en nacht bereikbaar. Men zei ons dat ze liever 999 keer voor niets komen dan eenmaal te laat.

SLUITWERK

Ook zij die inlichtingen kunnen geven over deze inbraken wordt verzocht dit aan de politie te melden. Verder drukt de politie de mensen op het hart om de deuren toch van goed hang- en sluitwerk te voorzien en deze op het nachtslot te draaien. Als u wilt weten wat goed en veilig materiaal is kunt u op het politiebureau een boekje halen waarin uitgebreid op de diverse veiligheidsvoorzieningen wordt ingegaan. “Het is bewezen dat goed hang- en sluitwerk inbraak kan voorkomen”, zo zei de politie ons.

Aan de Houweningeweer werden vijf woningen met een twijfelachtig bezoek vereerd

advertentie
advertentie