Afbeelding
Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam

Uit Kompas Hardinxveld van veertig jaar geleden: Bistro De Zalmvisser geopend

24 maart 2024 om 11:26 Historie Het Kompas van 40 jaar geleden

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt maandelijks leuke berichtjes uit Het Kompas van zo’n dertig, veertig of vijftig jaar geleden. Dit artikel is uit Het Kompas van 8 juni 1983.

Ditmaal een bericht over de opening van een ‘bistro’ in het pand Peulenstraat 137, de voormalige supermarkt Van der Hek, later enige tijd supermarkt Van Dam. Het pand was eigendom van architect Martien Liefhebber. De eerste die er een restaurantje opende, was dhr. Kuipers, het restaurant heette toen ‘Mordent. Dit restaurant heeft maar enkele maanden bestaan. Daarna kwam Aad van den Hoek met zijn vrouw Trieneke met ‘De Zalmvisser’. Na de gemeenteraadsvergadering werd hier vaak nagepraat een de bar en was het een gezellige boel. Nadat het echtpaar Van der Hoek het bedrijf beëindigde werd de zaak in 1990 onder dezelfde naam voortgezet door Martin Duurland en daarna door Hans van den Tol onder de naam ‘De Koperen Snor’. 

KOPEREN SNOR

‘De Koperen Snor’ was voorheen gevestigd aan het Peulenplein. Van den Tol was ook actief in de catering. ‘De Koperen Snor’ verhuisde in 2005 naar het leegstaande stationsgebouw. De opvolger werd Rutger Smits, en het restaurant kreeg de naam ‘Het Gevoel’. Helaas moest ook dit restaurant ca. 2015 de deuren sluiten en het werd nog enige tijd voortgezet als ‘De Pepermolen’. In 2017 viel ook voor dit restaurant het doek. Naast het restaurant was platenwinkel ‘De Speeldoos’ gevestigd, later ‘Supersound’ en ‘Videoland’. (Met veel dank aan de leden van de Facebookgroep ‘Oud-Hardinxveld-Giessendam).

Vorige week zaterdag om 16.00 uur opende Aad van der Hoek de deuren van zijn bistro De Zalmvisser aan de Peulenstraat voor het publiek. Velen hebben reeds een kijkje genomen in deze bistro waarin Aad en Trieneke van der Hoek de scepter zwaaien. Van der Hoek zit ruim 25 jaar in het horeca vak en is in het bezit van diverse vakdiploma’s. Ook zijn vrouw heeft de nodige ervaring. Helaas was mevrouw Van der Hoek niet bij de opening aanwezig, zij was verhinderd door een fikse angina, zeer tot teleurstelling van haar man.

EENVOUDIG EETHUIS

Bistro, het is zo’n mooi woord maar wat betekent het nu eigenlijk vroegen wij de heer Van der Hoek. “De mensen denken vaak dat het zo’n duur Frans restaurant is, maar het is meer een Frans plattelandscafeetje waar de waard zijn gasten vooral streekgerechten opdient. Je kunt het het best vertalen als eenvoudig eethuis” zo legt Van der Hoek uit. Een blik in de menukaart leert dat er bijzonder smaakvolle visgerechten te verkrijgen zijn. Daarnaast natuurlijk ook vleesgerechten. Van der Hoek heeft zijn eigen specialiteiten maar die staan lang niet allemaal op de kaart. Naast kaartgerechten en specialiteiten zal hij ook zogenaamde weekmenu’s brengen.

De zaak heeft enige kleine veranderingen ondergaan zoals de vernieuwde entree naar de toiletten, de muur tussen keuken en eethuis met daarin enige gezellige glas in lood ramen en een wagenwielraam. Aan de wanden diverse oude timmer- en landbouwgereedschappen. Kortom, een gezellige en sfeervolle gelegenheid waar het smakelijk tafelen zal zijn. De Zalmvisser is van maandag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 24.00 uur.

advertentie
advertentie