Afbeelding
Historische Atlas van de Biesbosch

Historische Atlas van de Biesbosch verschijnt 31 maart

16 maart 2021 om 09:16 Historie

H’VELD-G’DAM Het herontdekken van de “reuzenkaart” van Cornelis Schilder uit 1540 is de aanleiding voor de heruitgave van de indrukwekkende “Historische Atlas van de Biesbosch”, waarvan de eerste druk in 2012 verscheen. Maar liefst 79 topografische kaarten van de Biesbosch worden in deze kolossale atlas samengebracht.

Elke kaart bevat een schat aan informatie en veel landschappelijke details van de Biesbosch uit vorige eeuwen. Zo laat de enorme kaart van Schilder, het origineel meet ca vier bij twee meter, de situatie van vlak voor en kort na de Sint Elisabethsvloed zien. 

Op deze kaart zijn ook kastelen, kloosters, dorpen, waterlopen en de zalmsteken van visserijen te zien die door de vloed van 1421 of later verdwenen zien.

Wim van Wijk, die al veel Biesboschboeken op zijn naam heeft staan, neemt lezers in zijn “Historische Atlas van de Biesbosch” mee naar het verhaal achter de kaart; wie is de maker, waarom is de kaart gemaakt, welke anekdote valt er over te vertellen. Daarom is deze atlas niet alleen een “plaatjesboek” maar ook een leeswaardig document. ,,Het is een prachtig grootformaat gebonden boek in hardcover (24 x 34 cm en 2,5 cm dik) en in full colour gedrukt. Werkelijk een druktechnisch hoogstandje. Dit boek mag op de boekenplank van de doorgewinterde of beginnende Biesbosch-liefhebber, Biesboschgids, natuurbeschermer, historicus of recreant niet ontbreken.”

De “Historische Atlas van de Biesbosch” is nu al bij voorinschrijving te koop via www.biesboschboek.nl. Elke tiende inschrijver via www.biesboschboek.nl ontvangt het boek gratis (terugboeking van het aankoopbedrag).

advertentie
advertentie