Honderden keren is Wim van Dijk al naar boven geweest; je kunt ver van je af kijken.
Honderden keren is Wim van Dijk al naar boven geweest; je kunt ver van je af kijken. Esther Coumans
Video

Wim van Dijk over de Hardinxveldse watertoren: ‘Als het aan ons ligt, staat ‘ie er over 100 jaar nog’

15 augustus 2023 om 13:59 Historie Tips van de redactie

BOVEN-HARDINXVELD ,,Ik heb altijd al een passie gehad voor oude gebouwen”, vertelt Wim van Dijk. Zo heeft hij het oude stoomgemaal als 27-jarige gekocht, opgeknapt en er 24 jaar in gewoond. En in 2009 kocht hij de watertoren in Boven-Hardinxveld. Dit jaar bestaat deze watertoren precies 100 jaar.

door Esther Coumans

Onlangs is het Cultuurhistorisch erfgoed boek uitgegeven in Hardinxveld-Giessendam. Daarin staan interessante gebouwen in het dorp die zeker bewaard moeten blijven voor het nageslacht; ze hebben cultuurhistorische waarden. Deze gebouwen hebben bijvoorbeeld bijzondere kozijnen of een aparte dakvorm, deuren of bouwstenen. De panden vertellen een verhaal. In het boek staan een selectie panden uit het dorp. In een nieuwe serie voor Het Kompas willen we aandacht geven aan deze huizen. Wie zijn de bewoners en wat is hun verhaal?

In 2009 rijdt Wim met de auto naar de Praxis. ,,Ik zag toen dat ze een nieuw pand aan het bouwen waren aan de Schapedrift. Ik kwam erachter dat het een nieuwe opslaglocatie zou zijn voor 6 miljoen drinkwater van Oasen. Ik heb gelijk gebeld met Oasen en even later zat ik op het hoofdkantoor in Gouda. Ik wilde weten of de watertoren te koop was.” Een paar maanden later was Wim een watertoren met het omliggende terrein rijker. ,,Ik wist gelijk, daar gaan we iets leuks mee doen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De watertoren is een opvallend bouwwerk in het dorp. - Esther Coumans

De watertoren is een opvallend bouwwerk in het dorp. De toren is 42,90 meter hoog en de inhoud van de waterbak is 215 m3. Het is ook één van de weinige watertorens die vierkant en van beton is. Het is een rijksmonument. In het cultuurhistorisch erfgoed boek is ook te lezen dat het ontwerp bijzonder is voor die tijd; interbellum bouwstijl en verwant aan de Amsterdamse school. In 2009 is de kraan definitief dicht gedraaid van de toren. Vandaag de dag komt het water uit Lexmond.

ORIGINEEL IN OUDE STAAT

De meeste watertorens in Nederland zijn omgebouwd tot kantoor of woning. ,,Er is een bouwvergunning voor het ombouwen naar kantoor, maar wij hebben er nog niks mee gedaan. Deze toren is nog origineel in oude staat.” Het enige dat wel aangepakt moet worden binnenkort, is het dak. ,,We moeten het dak repareren en verduurzamen met isolatie zodat het nog 100 jaar mee kan. Daar kunnen we echt niet te lang mee wachten”, laat Wim weten.

Het hele terrein rondom de watertoren valt onder Van Dijk Vastgoed B.V. Elk pand op het terrein is gebouwd op de oude fundering, die nog intact was, van de gebouwen die daar stonden. ,,Je hebt hier echt de ruimte, dus we wilden er een mooie leefomgeving van maken. We hebben 260 extra bomen geplant, groene daken aangelegd en duurzaam gebouwd. Op dit moment staan bij de watertoren de brandweerkazerne, woningen, kantoren en een vijf sterren pensionstal.”

Wim is geboren en getogen in Hardinxveld en hij zag dagelijks de mooie watertoren in het landschap. ,,Ik heb het altijd een mooie, bijzondere toren gevonden. Ik vind het zo knap dat dit gebouw 90 jaar dienst heeft gedaan en ons van water heeft voorzien. Ik ben blij dat de watertoren is blijven staan. Het blijft toch een uniek ding. Als het aan ons ligt, staat ‘ie er over 100 jaar nog.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Het uitzicht vanaf de watertoren. - Esther Coumans

Honderden keren is de Hardinxvelder al naar boven geweest. Ook alles binnenin de toren is nog intact. Zelf de telefoon (een grijze met draaischuif) staat nog op een verdieping. Daarmee werd gecommuniceerd hoe hoog het waterpeil in de waterbak was. Het is ook een van de weinige watertoren met een loopbrug aan de zijkant. Vanaf daar kun je ver van je af kijken. Bij heel helder weer zelfs de havens van Antwerpen, laat de vrouw van Wim, Carin, weten. En twee keer heeft Wim zelfs geregeld dat mensen konden abseilen vanaf boven. ,,Ja, bij de opening van de brandweer in 2012 had ik geregeld dat ze van deze toren konden abseilen. En dit jaar ook, omdat de watertoren 100 jaar bestaat. Dat is allemaal te zien in de documentaire die we ook hebben opgenomen naar aanleiding van het 100-jarige bestaan.”

Wim zit niet stil met de watertoren en het terrein. ,,Op dit moment zijn we bezig met de ledverlichting om de kap aan te leggen. Dan kunnen we de watertoren op bepaalde momenten in oranje licht zetten, bijvoorbeeld op Koningsdag.” De inwoners van het dorp hoeven niet bang te zijn dat het gebouw weggaat. ,,Dat ding blijft lekker bij ons. We laten ‘m zeker niet verpieteren.”

Bekijk hieronder de documentaire ‘de watertoren’ die Wim heeft laten maken voor het honderdjarig bestaan van het bouwwerk.

Afbeelding
Het uitzicht vanaf de watertoren
Het uitzicht vanaf de watertoren.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie