Expo Rood Koperen Knop
Expo Rood Koperen Knop Richard van Hoek Fotografie

Expositie Mooi rood van start gegaan

1 december 2021 om 07:33 Kunst

HARDINXVELD-GIESSENDAM In museum De Koperen Knop is zaterdag de expositie Mooi rood van start gegaan. Eigenlijk zou de expositie al vorig jaar worden gehouden, maar deze moest worden uitgesteld door de corona. Een van de initiatiefnemers van de expositie is Annelise Kamsteeg. Samen met haar dochter is ze zaterdag in het museum om de expositie goed te bekijken. In totaal hebben 25 gastconservatoren hun eigen beleving met de kleur rood ingebracht. Heel veel mooie, leuke en vooral rode objecten zijn het waard om op een expositie te worden tentoongesteld.

De kleur rood neemt vaak een centrale plaats in. Rood is een mooie kleur. Rood betekent ook: stoppen of pas op; er dreigt gevaar. Maar tegelijkertijd trekt de kleur rood aan. Een kerstversiering zonder rood is eigenlijk niet compleet, vinden we. Op kleding in een uniforme kleur staat juist een rood sieraad zo prachtig. Dit soort elementen is terug te vinden op de expositie, die tot en met 5 februari te zien is. Rood valt op, signaleert en accentueert. Daarom komt deze kleur in de maand december op tal van manieren voor. In de kleding en dan heel wat meer dan alleen die van de kerstman en Sinterklaas. In de kerstversiering is rood een veel voorkomende kleur, op cadeauverpakking, als accent op gedekte tafels bij luxe maaltijden. En op nog veel meer manieren.

OPVALLENDE KLEUR Doordat de kleur veel wordt gebruikt straalt rood kracht uit. Daarom is juist deze kleur aanleiding om als boeiend onderwerp te kiezen voor de expositie, die rond december te bezoeken zal zijn. December, de laatste maand van het jaar, is een periode waarin mensen gezelligheid en sfeer zoeken. Dat kunnen bezoeker ook in De Koperen Knop ervaren in deze tijd van het jaar. Na twee moeilijke jaren, met lockdowns, is het tijd voor eens iets anders. Dat rood in de belangstelling staat bleek toen op een oproep in de krant bijna 1.000 roodharige personen reageerden. 

Aan de expositie werken mensen en instellingen mee uit verschillende onderdelen van de Nederlandse samenleving. Ook de jaarlijks terugkerende kerstversiering van het museum vindt aansluiting bij de kleur rood, bij warmte.

Info: www.dekoperenknop.nl

advertentie
advertentie