Omwonenden ongerust over plannen De Rokerij

19 december 2018 om 11:28 lokaal

H'VELD-G'DAM In Boven-Hardinxveld komt een nieuwe woonwijk op de zogenoemde locatie De Rokerij. Dat is het stukje industrieterrein tussen De Buurt en de Rivierdijk. De loodsen die daar staan, zullen verdwijnen en daarvoor in de plaats komen ongeveer zestig woningen. De voorlopige plannen zijn donderdag in de gemeenteraad gepresenteerd, maar stuitten op verzet van omwonenden. Die vrezen verkeersoverlast, schade aan woningen en verlies van groen. Ook de politieke partijen roerden zich tijdens de presentatie.

door Ward den Besten

De nieuwbouwlocatie is ingedeeld in drie bouwvelden. Tegen de Rivierdijk komen drie appartementencomplexen. Die worden maximaal zes etages hoog met uitzicht op de Merwede. De onderste bouwlaag van de flats wordt een parkeergarage, zodat de eerste verdieping met woningen boven de dijk uitkomt.
In het midden van het plangebied komen rijtjeshuizen, die met hun tuinen aan een parkeerplaats grenzen. Het derde bouwveld is in het noorden van de locatie. Daar is plek voor een aantal vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen. Die grenzen met hun tuin aan de tuinen van de woningen aan De Buurt.
De nieuwe wijk krijgt een directe aansluiting op de Rivierdijk, waar de bewoners in en uit kunnen rijden. Het verkeer kan via een eenrichtingsweg ook vanaf De Buurt naar De Rokerij toe. Daarnaast blijft een aantal plekken behouden voor groen. Het bestemmingsplan wordt naar verwachting volgend najaar aan de gemeenteraad voorgelegd. Na vaststelling daarvan kan mogelijk eind 2019 gestart worden met de bouw.
Voor de huidige plannen is het advies gevraagd van omwonenden. Een aantal bewoners van De Buurt heeft zich verenigd in een klankbordgroep die al een paar keer met de gemeente om de tafel heeft gezeten. Maar ze voelen zich nog niet gehoord, zo bleek donderdag.
Vooral de doorgang voor auto's tussen De Buurt en De Rokerij stuit omwonenden tegen de borst. Tony Wardenier, die namens de klankbordgroep insprak, verwacht dat de verkeersdrukte in de smalle winkelstraat zal toenemen en de veiligheid in het geding komt. ,,Ons doel is om vanaf De Buurt naar De Rokerij enkel een ontsluiting voor te behouden aan fietsers, wandelaars en calamiteitenverkeer, zoals was overeengekomen tussen bewoners, projectontwikkelaar en gemeente, aldus Wardenier.
De huidige locatie bestaat voor een deel uit groen met een aantal hoge bomen. Daar moet volgens de omwonenden voorzichtig mee worden omgesprongen. Anne Marie Hoekstra, ook lid van de klankbordgroep, wees de raad erop dat Hardinxveld onderaan bungelt ,,op de lijst van Nederlandse gemeenten als het gaat om groen van bomen binnen de bebouwde kom. ,,Er leven veel vogels, vleermuizen en insecten, stelt ze. ,,Hoe prachtig zou het zijn als dit stukje behouden blijft.
De omwonenden zijn daarnaast bezorgd over het bouwproces. Ze vrezen dat als er geheid gaat worden, de oude panden aan De Buurt door trillingen schade oplopen. Volgens Wardenier is dat ook gebeurd bij de bouw van de appartementencomplexen die aan het einde van De Buurt staan.
De bezorgde inwoners kregen tijdens de vergadering onder meer bijval van Benhard van Houwelingen van de TAB. Hij vroeg wethouder Trudy Baggerman wat per se het bezwaar is als de weg tussen De Buurt en De Rokerij alleen toegankelijk wordt voor voetgangers en hulpdiensten. Daarnaast maakte het CDA zich hard voor het bestaande groen en benadrukte de PvdA het belang van bodemonderzoek.
Baggerman zei begrip te hebben voor alle zorgen, maar gaf tegelijk aan dat ze niet iedereen tevreden kan stellen. ,,We leven op een postzegel, aldus de wethouder die de plannen nog een keer tegen het licht houdt. Met betrekking tot het heien wordt onderzocht wat de beste oplossing is. Bij de bestaande huizen wordt hoe dan ook een nulmeting uitgevoerd om de huidige staat vast te stellen. In januari volgt nog een bijeenkomst voor ongeruste bewoners.

advertentie
advertentie