Afbeelding
Da Vinci College

Eerste lichting studenten opleiding Bouw mbo+ studeert af

lokaal

H'VELD-G'DAM Twaalf heren en twee dames kregen donderdag 11 juli op de Bouwcampus van Bouw- en Inframensen en het Da Vinci College in het bijzijn van familie, leermeesters en bedrijven hun welverdiende diploma Middenkaderfunctionaris Bouw uitgereikt. De veertien afgestudeerden vormen een bijzondere club. Zij zijn de eerste lichting die met de, in 2015 geïntroduceerde, gemengde opleidingsroute bol-bbl startten. Het was een feestelijke bijeenkomst waarbij iedereen in het zonnetje werd gezet en er even terug werd geblikt op de beginperiode van een bijzondere studie, die start met twee jaar voltijd leren en daarna over gaat in een periode van twee jaar werken en leren tegelijk.

Directeur Bouw- en Inframensen Erik van Noordenne weet nog hoe het begon: ,,Een jaar of vijf terug was het bedrijfsleven in de bouwsector niet erg tevreden over de niveau 4 opleiding. De studenten die na de voltijd opleiding afstroomden naar het werkveld, bleken in de praktijk nog niet goed inzetbaar te zijn op bepaalde functies. Daar moest iets aan gebeuren vonden wij. Samen met ROC Da Vinci zijn we in overleg gegaan met ondernemers en hebben gezocht naar een oplossing. Deze Bouw mbo+ opleiding is het resultaat. De opleiding draait nu 4 jaar en wordt enthousiast ontvangen door onze doelgroep. Zowel studenten als het bedrijfsleven ervaren de meerwaarde van de gecombineerde leerweg. De plus zit in de verbinding met de praktijk. Daar zit het leermoment. Theorie is hartstikke belangrijk, maar het belangrijkste inzicht komt pas als je je kennis in het echte werk moet toepassen."

De studenten Middenkaderfunctionaris Bouw komen in hun derde en vierde leerjaar terecht bij aannemers, ontwikkelende bouwbedrijven, woningcorporaties of architectenbureaus, veelal binnen de regio. Zij werken in die periode als elke andere medewerker mee en gaan daarnaast één dag in de week naar school. ,,Dit is echt iets heel anders dan een stageperiode. De tijd die een bedrijf in de begeleiding van een student stopt, loont meer omdat het gaat om een periode van twee jaar. Daarin kan je heel wat bereiken samen. Deze opleidingsopzet is beter voor zowel de ondernemer als voor de student", aldus Van Noordenne.

In september 2019 start een groep van 50 eerstejaars studenten met de Bouw-Infra mbo+ opleiding van Da Vinci College in Hardinxveld-Giessendam.

advertentie
advertentie