Afbeelding
Ward den Besten

'Onkruid loopt de spuigaten uit'

23 juli 2019 om 11:18 lokaal

H'VELD-G'DAM Het onkruid is op sommige plaatsen in Hardinxveld zo lang, dat het aanblik van het dorp wordt ontsierd. Zowel het centrum als de begraafplaats in Beneden-Hardinxveld ligt er onverzorgd bij. Dat betoogt onderneemster Pauline van Dijk die de noodklok luidt. Zij vraagt zich in een ingezonden brief aan het Kompas af of de buitendienst van de gemeente nog wel bestaat.

,,Veel inwoners die ik spreek, klagen steen en been over het bar slechte onderhoud van ons groen", schrijft Van Dijk. ,,Meerderen spreken er ronduit schande van en daar is ondergetekende er één van." De eigenaresse van kledingwinkel La PéCule heeft naar eigen zeggen al meerdere keren bij de gemeente aan de bel getrokken, maar telkens zonder resultaat. 

Volgens de onderneemster op de Peulenstraat komt het onkruid op sommige plekken een meter boven de straatstenen uit. Ook het onderhoud van de begraafplaats Spindermolen is volgens haar ondermaats. Ze noemt het 'oneerbiedig' hoe het er nu bij ligt en wijst erop dat voor het onderhoud op de begraafplaats flink betaald moet worden.

De gemeente zegt zich deels te herkennen in het beeld dat Van Dijk schetst. ,,We zijn op de hoogte dat onkruid op bepaalde plekken soms meer aanwezig is dan wenselijk. Als we een melding krijgen, proberen we daar prioriteit aan te geven en de bestrijding zo mogelijk bij te sturen", luidt de reactie.

Volgens de gemeente ligt het probleem deels bij de nieuwe manier van onkruidbestrijding. ,,Omdat chemische middelenbestrijding niet meer toegestaan is, werkt Waardlanden nu mechanisch'', laat de gemeente weten. Het onkruid moet daardoor met borstelmachines en de hand verwijderd worden. ,,Dit vergt meer inspanning en vraagt bijvoorbeeld van inwoners om hun auto te verplaatsten zodat de machine bij het onkruid kan komen. Het schema moet hier en daar nog worden aangepast."

Ook wat betreft de begraafplaats belooft de gemeente beterschap. Die wordt vier keer per jaar geïnspecteerd. ,,Afgelopen inspectie was het meeste onderhoud in orde, maar voldeed het bladerafval, onkruid tussen beplanting en onkruid op verharding inderdaad niet aan onze kwaliteitseisen. We zijn daar nu verandering in aan het brengen."

advertentie
advertentie