Oppositie hekelt uitwerking MAG

22 februari 2018 om 11:35 lokaal

H'VELD-G'DAM De uitwerking van het nieuwe subsidiebeleid is zo goed als rond. Donderdag nam de raad een van de laatste horden om de Maatschappelijke Agenda (MAG) volgend jaar officieel in werking te laten treden. Dat gebeurde zonder steun van de oppositiepartijen ChristenUnie, PvdA en CDA. Die willen meer zekerheid voor maatschappelijke organisaties waarvan zij vinden dat die van vitaal belang zijn voor de Hardinxveldse samenleving.

door Ward den Besten

In een fel debat draaide het vooral om de huisvesting van welzijnsorganisatie Servanda en de bibliotheek. Het gemeentebestuur had eerder aangegeven dat de dekking van hun huisvestingskosten 'losgekoppeld' zou worden van het MAG-budget. De oppositiepartijen gingen zodoende ervan uit dat de twee organisaties een vast bedrag blijven ontvangen voor hun huurkosten, naast de vergoeding die ze uit het MAG-budget krijgen voor hun activiteiten.

Maar tot hun verbazing wordt in het nieuwe voorstel de huur van Servanda en de bibliotheek alleen in 2018 nog volledig gedekt. Daarna wordt de vaste vergoeding stapsgewijs teruggeschroefd. ,,Vanaf 2021 moeten beide organisaties de kosten voor huisvesting hebben verwerkt in hun prijs voor hun activiteiten en dienstverlening en/of hun kosten voor huisvesting hebben afgebouwd.''

De oppositiepartijen vrezen dat de organisaties hierdoor financieel in de problemen komen en bijvoorbeeld het jongerenwerk onder druk komt te staan. Een voorstel om de twee organisaties alsnog tegemoet te komen werd door de TAB, SGP en VVD niet gesteund. Ook een oproep aan het college om in ieder geval ,,zich maximaal in te spannen voor het behoud van de huidige maatschappelijke functies'', kreeg geen bijval.

De coalitie en de VVD vinden dat Servanda en de bieb geen voorkeursbehandeling verdienen ten opzichte van andere organisaties die hun huur zelf bekostigen. Ze verwachten niet dat de functies die ze vervullen onder de MAG verloren gaan.

De TAB en de VVD gaven wel aan dat het woord 'loskoppelen' verkeerd was gekozen.

advertentie
advertentie