Buitendienst in een duurzaam jasje

14 maart 2018 om 07:07 lokaal

H'VELD-G'DAM Duurzaamheid is belangrijk, maar hoe geeft de gemeente het goede voorbeeld? Gemeente Hardinxveld-Giessendam ging hiervoor in gesprek met Wijngaarden VeiligGoed. Samen zochten zij naar verbetering rondom duurzaamheid in het gebruik van bedrijfskleding. Dit resulteerde in een recyclebaar kledingpakket voor de buitendienst. Daarnaast sluiten de gemeente aan bij het inzamel- en recycletraject van Wijngaarden VeiligGoed. Dit garandeert dat de aangeschafte bedrijfskleding op een verantwoorde manier is geproduceerd en op een verantwoorde manier ook wordt afgedankt.

Wethouder Theo Boerman (duurzaamheid): ,,Met deze ontwikkeling zet gemeente Hardinxveld-Giessendam een nieuwe stap op de weg naar duurzaamheid." Jaap van Houwelingen, bedrijfsleider buitendienst, ziet het als een logische stap om gebruik te maken van de mogelijkheden die de markt biedt op het gebied van duurzaamheid. ,,We zijn blij dat onze huidige leverancier kan voldoen aan onze vraag naar circulaire bedrijfskleding. Zowel op gebied van draagcomfort, slijtvastheid als wasbaarheid en prijsstelling leveren onze medewerkers er niet op in." Afgeschreven kleding wordt vanaf nu opgehaald door Wijngaarden VeiligGoed en verwerkt tot nieuwe kleding. ,,Daar heeft de buitendienst geen omkijken naar. Het betreft dus op elk gebied een "win-win" situatie", aldus wethouder Theo Boerman.

Cees Adriaanse, relatiebeheerder van Wijngaarden VeiligGoed, adviseert en faciliteert in veilige werkomstandigheden. Dit doet hij door medewerkers van degelijke werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen te voorzien. ,,Daarbij kunnen we niet om duurzaamheid heen", vertelt hij, ,,We hebben diverse certificaten ontvangen voor innovaties, zoals efficiënte logistiek. Maar ook circulaire kleding hoort bij duurzaamheid. We zijn volop bezig met de introductie van recyclebare kleding en beschermingsmiddelen." Wijngaarden VeiligGoed levert al jarenlang bedrijfskleding aan gemeenten en andere grote bedrijven. ,,De inzameling van werkkleding van de gemeente Hardinxveld-Giessendam past precies in ons duurzaamheidsplaatje."

Circulaire kleding recyclen is een dynamisch proces. De eerste stap wordt al gezet bij de productie. Naast de volledig recyclebare stoffen die in de kleding verwerkt worden zijn er onderdelen als drukknopen en ritsen. Deze worden nu gemaakt van kunststof en metaal. Deze fournituren worden gescheiden bij de inname en verwerkt tot grondstof voor onder andere isolatie en tuinbanken. Dit is dus half-circulair, ook wel downcycling genoemd. Circulair recyclen betekent dat de stof wordt hergebruikt voor een nieuwe grondstof. Dit gebeurt met de kledingstof: Hier wordt weer nieuwe kleding van gemaakt. De materialen krijgen dus verschillende bestemmingen, maar worden hoe dan ook hergebruikt.

advertentie
advertentie