Wethouder Trudy Baggerman stuurt Leny Braks op missie in Hardinxveld-Giessendam.
Wethouder Trudy Baggerman stuurt Leny Braks op missie in Hardinxveld-Giessendam. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Leny Braks gezicht achter MAG

15 maart 2018 om 11:30 lokaal

H'VELD-G'DAM De Maatschappelijke Agenda (MAG) is van start en heeft sinds donderdag 8 maart ook echt een gezicht. Leny Braks van B&A-groep uit Den Haag gaat lokale organisaties ondersteunen en verbinden onder de naam StuwKR8. ,,Ik wil het lokale initiatiefnemers zo makkelijk mogelijk maken om hun plan te laten slagen."

Door Suzanne Heikoop

De MAG is in het leven geroepen als vervanger van het lokale subsidiebeleid. Inwoners en organisaties van Hardinxveld-Giessendam komen daardoor, bij de organisatie van lokale initiatieven, makkelijker in aanmerking voor een financiële bijdrage. Daarbij is samenwerking een peiler en zijn er in samenspraak met inwoners en organisaties thema's en doelstellingen geformuleerd waarbinnen de initiatieven moeten plaatsvinden. Leny Braks:

,,Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de participatiesamenleving. Dat loopt wel aardig, maar in groepen kan er nog veel meer worden bereikt. De MAG is er voor inwoners en organisaties die met elkaar iets willen betekenen voor de samenleving. Gelukkig zijn er in Hardinxveld-Giessendam al heel veel groepen en verbanden en zijn veel mensen betrokken bij meerdere organisaties. Voor hen wordt het nu nog makkelijker om met elkaar aan de slag te gaan. Ik help om bestaande initiatieven te laten groeien en nieuwe plannen een kans te geven.

Daarvoor hoop ik inzicht te krijgen in de kennis en kunde van lokale organisaties. Als er iemand met een idee naar me toekomt kan ik er personen bij zoeken die gaten in de organisatie van het initiatief kunnen dichten. Ook kan er financiële ondersteuning aan gehangen worden. De aanvraag voor een financiële bijdrage vanuit de MAG is zo gedaan; het is de bedoeling dat het maximaal een half uurtje gaat kosten."

In Hardinxveld gaat de Haagse B&A Groep werken onder de naam StuwKR8. Leny: ,,De naam komt voort door verschillende factoren. We willen aanjagen, voortstuwen. De 8 staat voor de vorm van Hardinxveld-Giessendam. Als je de kaart erbij pakt kun je het cijfer er zien staan. De kleuren van het logo, groen en blauw, staan symbool voor het groene en waterrijke karakter van dit dorp."

Het klinkt allemaal positief, maar toch krijgt de MAG ook flink wat tegenstand. Trudy Baggerman: ,,Met deze stap is het proces van totstandkoming van de MAG gelukkig achter de rug. De praktijk gaat nu beginnen. Omdat het nieuw is, weten veel partijen niet goed waar ze aan toe zijn.

Daarnaast zijn er ook een aantal verenigingen die jaarlijks een zak geld kregen, maar er nu ook voor moeten gaan werken. Het is lastig om het oude los te laten, maar we moeten met onze tijd mee. Bijna iedereen valt wel onder één van de thema's, dus er zijn ook altijd wel mogelijkheden. Daarbij stimuleren we samenwerking om de toekomst veilig te kunnen stellen."

advertentie
advertentie