Hardinxveld-Giessendam
Hardinxveld-Giessendam Bram van de Biezen

Gemeente verkent fietspad langs A15

28 maart 2018 om 11:27 lokaal

H'VELD-G'DAM De gemeente onderzoekt of het fietspad langs de A15 vanaf de Sluisweg kan worden doorgetrokken richting Kanaaldijk-Noord. Dat laat het college weten naar aanleiding van vragen van het CDA. Volgens het gemeentebestuur is de huidige situatie, waarbij fietsers over de Rivierdijk moeten ,,verre van ideaal''.

Door Ward den Besten

Begin dit jaar zijn de laatste werkzaamheden afgerond van de zogeheten snelfietsroute Beneden Merwede, een tracé dat de kernen van Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam en Dordrecht verbindt. Het bijbehorende fietspad langs de A15 moet ook Gorinchem verbinden, maar in Hardinxveld ontbreekt een traject. Fietsers moeten tussen de Nieuweweg en het Lingegemaal over de Rivierdijk om hun weg richting Gorinchem of Sliedrecht te vervolgen.

Langs de A15 ligt ter hoogte van industrieterrein Langeveer al een fietspad, maar dat houdt op bij de Sluisweg. Het CDA vroeg of het niet mogelijk is om die route door te trekken tot aan Kanaaldijk-Noord. Op die manier kunnen fietsers vanuit Gorinchem in een keer doortrappen tot aan de Nieuweweg en hoeven ze daar pas de dijk op richting Sliedrecht.

Fietsers ontlopen dan het deel van de Rivierdijk tussen de Nieuweweg en het Lingegemaal. Volgens het CDA is dat namelijk een gevaarlijke route vanwege het andere verkeer dat er rijdt. Het college is het daar mee eens en laat weten dat samen met de provincie, buurgemeenten en het Waterschap wordt gekeken om het fietsnetwerk door te trekken. ,,Hoewel er nog geen tracé is aangewezen, lijkt de fietsroute parallel aan de rijksweg A15 hiervoor een kansrijke route'', schrijft de gemeente.

De kosten van een nieuw fietspad zijn nog niet bekend. ,,De snelfietsroute bevindt zich nog in een verkennende fase'', aldus het college dat laat weten dat het fietspad deels door de provincie wordt gefinancierd. ,,Welk deel dat is en de hoogte van de totale investering is op dit moment nog niet bekend.''

advertentie
advertentie