Afbeelding
Archief BDUmedia

Omwonenden IJzergieterij op de barricade

27 juni 2018 om 07:39 lokaal

H'VELD-G'DAM De plannen voor nieuwbouwlocatie IJzergieterij stuiten op veel verzet van omwonenden. Vooral de afwikkeling van het verkeer baart de bewoners van de omliggende Rivierdijk zorgen. Ze vrezen dat het dringen wordt op de dijk als de nieuwe wijk er eenmaal ligt. Ook het kruispunt met de Nieuweweg vormt volgens hen een probleem.

door Ward den Besten

Advies- en ontwerpbureau Spacevalue presenteerde donderdag de laatste stand van zaken. Op de locatie van de voormalige ijzergieterij moeten tussen de honderd en honderdvijftig woningen verrijzen. Drie appartementencomplexen komen op de buitendijk aan het water. Die worden op het hoogste punt achttien meter vanaf dijkniveau.

Die hoogte is volgens Marty van de Klundert van Spacevalue ,,acceptabel''. Hij benadrukte dat er nog geen blauwdruk ligt. Een aantal knelpunten moet nog worden opgelost. Tijdens de vorige bijeenkomst werd al aangegeven dat de ontsluiting van het verkeer een zorg is. Daar is inmiddels onderzoek naar gedaan. Daaruit zou blijken dat de Rivierdijk en Peulenstraat-Zuid met de nodige aanpassingen het extra verkeer kan verwerken.

De bijeenkomst was vooral bedoeld om aan het college adviezen mee te geven. Die kans werd met beide handen aangegrepen door ongeruste bewoners. Een aantal heeft zich verenigd in een klankbordgroep. Woordvoerder Arie Huisman liet echter weten zich onvoldoende gehoord te voelen. Hij wil meer tijd om over de plannen na te denken en meer ruimte voor alternatieven.

,,Wij vinden als klankbordgroep dat de belangen van de projectontwikkelaar zwaarder hebben meegewogen dan die van de omwonenden'', stelt Huisman. Hij is van mening dat de beoogde appartementencomplexen te hoog worden. Omwonenden zullen daar last van hebben. Ook vreest hij voor wateroverlast aan de achterzijde van hun percelen, doordat de nieuwe wijk iets hoger komt te liggen.

De kritiek richtte zich vooral op de verkeersplannen. De omwonenden zijn ervan overtuigd dat de Rivierdijk overbelast gaat worden. Ze pleiten voor maatregelen, zodat de helft van de nieuwe wijk verplicht is via de Peulenstraat-Zuid te rijden.

Een verkeersdeskundige stelt dat de Rivierdijk het extra verkeer wel degelijk aankan. Daarom is ook niet naar alternatieve oplossingen gekeken, geeft hij aan. ,,Je moet af en toe op elkaar wachten, dat is helemaal niet erg. Het moet ook geen racebaan worden.'' Hij liet weten dat op de kruising met de Nieuweweg een middenberm komt, waar auto's kunnen wachten. Op die manier kan het verkeer stapsgewijs oversteken. Zijn woorden stelden de omwonenden echter niet gerust.

De klankbordgroep kreeg bijval van PvdA-fractievoorzitter Max van den Bout. Hij spreekt van ,,een heel mooi plan'', maar de omwonenden hebben volgens hem de lasten. Hij pleit ervoor om de ontsluiting heel goed te regelen. Zijn PvdA-collega Liny de Jager uitte tevens zorgen over de verontreinigde bodem op het huidige industrieterrein. Ze wil zekerheid dat de nieuwe bewoners geen gezondheidsrisico's lopen.

advertentie
advertentie