Afbeelding
Peter Kraaijeveld

Maatwerk en inlevingsvermogen

8 juli 2018 om 07:30 lokaal

H'VELD-G'DAM Servanda bestaat vijf jaar. Dit eerste lustrum wordt gevierd met een tentoonstelling Vijf jaar in Vijf verhalen. Vijf vrijwilligers zijn geportretteerd door Sylvia de Ruijter - van Iperen en vertellen wat vrijwilligerswerk voor hen betekent en op welke wijze ze een beroep kunnen doen op Servanda. Deze week het portret van Wolter Smit.

door Sylvia de Ruijter - van Iperen

Wolter is vrijwilliger bij het maatjesproject. Hij is vanaf de oprichting van het maatjesproject in 2015 betrokken en richt zich vooral op jongeren in de leeftijd van het voortgezet onderwijs. Hij begeleidt op dit moment twee jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, om welke reden dan ook.

,,Voorheen was ik adjunct-directeur in het voorgezet onderwijs en had de leiding over jongeren die soms net wat meer ondersteuning nodig hadden dan anderen, zowel gedragsmatig als didactisch. Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Toen ik gestopt was met werken en een oproep in Het Kompas zag staan voor het maatjesproject leek me het wel wat om me daar voor in te zetten. Die oproep richtte zich in eerste instantie voornamelijk op jongere kinderen. Toen ik aangaf liever pubers een eindje op weg te helpen was dat geen probleem. Binnen een week kwamen de aanmeldingen voor een maatje al binnen.

Op dit moment begeleid ik ook twee jongelui die wat meer tijd en aandacht nodig hebben. Beiden in het laatste jaar van het middelbaar onderwijs. Ik ondersteun ze bij het maken van hun huiswerk of bij het inbouwen van structuur. Ook vragen ze me mee te denken over het maken van een keuze wat betreft een vervolgstudie.

Wat ik vooral belangrijk vind is dat ze weten welke opties er zijn en welke voor- en nadelen hier aan zitten. Natuurlijk kan ik meedenken over welke keuze het beste zou zijn, maar als ze uiteindelijk een andere keuze maken, dan sta ik hier achter.

Soms is het bijzonder om te zien waar vrijwilligerswerk je brengt. Door de begeleiding van de jongeren kom ik soms in totaal andere werelden dan ik gewend ben. Er gelden soms andere normen en waarden, maar soms is de thuissituatie ook heel anders dan dat ik die van huis uit ken. Ik probeer hier nooit over te oordelen, wel probeer ik te laten zien dat er nog meer manieren van opgroeien, leven en leren zijn.

Zo heb ik bijvoorbeeld meerdere jongeren begeleid uit reformatorische gezinnen, terwijl je vaak ziet dat deze vragen vaak binnen de kerkelijke gemeenschap opgepakt worden. Het bijzondere hieraan is dat dit je soms ook weer laat nadenken over dingen waar je nooit eerder over nagedacht had. Zo is sporten bijvoorbeeld lang niet zo vanzelfsprekend als ik zelfs soms dacht. Dit vraagt soms maatwerk en inlevingsvermogen. Je wilt natuurlijk niet regelrecht tegen de opvoeding van de ouders in gaan.

De jongeren die ik nu begeleid zijn totaal verschillend. Deze verschillen maken mijn vrijwilligerswerk leuk. Ik hoop deze jongeren te kunnen begeleiden tot ze hun diploma hebben gehaald, ze worden ook steeds zelfverzekerder, je ziet ze groeien. Daarna is het tijd om het af te sluiten en voor een ander weer een maatje te kunnen zijn. Servanda helpt dan bij de bemiddeling. Daarnaast is er de mogelijkheid om casussen te delen en te leren van andere maatjesprojecten, dit is voor mij erg nuttig."

advertentie
advertentie