Buurman Bonen
Buurman Bonen Deelcafe De Buurman

Buurman Bonen vanaf nu verkrijgbaar

4 januari 2021 om 12:46 Maatschappelijk

H’VELD-G’DAM Vanaf 1 januari is Hardinxveld een koffiemerk rijker: Buurman Bonen. Het koffielabel is opgericht door initiatiefnemer Dick de Krijger van Deelcafé De Buurman. Hij vertelt: ,,In deze tijd hebben we - hoe jammer dat ook is - tijd om na te denken over de koers. Al doende kwamen we bij de koffiebonen uit. We verdiepen ons  natuurlijk telkens meer in het bereiden van onze koffies, maar ook in de herkomst. Dit jaar viel het kwartje dat het echt anders moet.”

En hoe dat ‘anders’ er uit ziet is in de ogen van Dick duidelijk. ,,Toen we serieus keken naar de koffiebranche en de keten die ervoor zorgt dat ongebrande koffie naar Nederland komt schrokken we ons eerlijk gezegd wild. Echt een pijnlijk moment.”

Want wat bleek na de nodige research: de koffie die tot dan toe werd gebruikt hoorde bij de zgn. ‘Koffie Big 5’. Vijf grote multinationals die een fors deel van de wereldhandel aan koffie opkopen, vaak tegen bar slechte prijzen. Met als gevolg dat ruim 70% van de 120 miljoen koffieboeren wereldwijd onder de armoedegrens van twee euro per dag moeten leven. Onacceptabel, volgens de deelgenoten - en reden om direct in actie te komen.

Zo gezegd, zo gedaan. Er werden veel koffiebranderijen, importeurs en specialisten gecontact, en uiteindelijk viel de keuze op een samenwerking door middel van ‘direct trade’ uit Costa Rica.

Dick nogmaals: ,,Buurman Bonen zijn 100% traceerbaar, we kennen de koffieboeren die ze produceren al bij naam. In oktober hopen we ook voor de eerste keer naar Costa Rica af te reizen om de koffieboeren in levende lijve te ontmoeten.”

Met Buurman Bonen hoopt Deelcafé De Buurman een bonenmerk neer te zetten waarmee lokale koffieliefhebbers nog meer kunnen genieten van hun dagelijkse bakkie. Door Buurman Bonen te kopen steunen lokale kopers De Buurman én de boeren ver weg - door de koffieketen 100% transparant te maken en gemiddeld vier tot vijf keer zoveel te betalen voor een kilo ongebrande bonen dan de grote multinationals. ,,Dit geeft de boeren de kans op een menswaardig bestaan en geeft koffieliefhebbers in Hardinxveld een fantastische specialtykoffie in hun kopjes. Dubbel genieten toch? aldus De Buurman.

Bestellen kan op www.buurmanbonen.nl. Bezorging binnen Hardinxveld is gratis. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie