Afbeelding
McDonald's

McDonald’s Hardinxveld verzamelt samen met inwoners en gemeente zwerfafval tijdens Landelijke Opschoondag

Maatschappelijk

H’VELD-G’DAM McDonald’s restaurants Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam riepen buurtbewoners op om tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 20 maart samen te werken voor een schone buurt en te helpen zwerfafval in te zamelen. De teams van beide McDonald’s restaurants staken die dag ook zelf stevig de handen uit de mouwen, net als ze dagelijks het eigen terrein en de omgeving schoonmaken. 

De Landelijke Opschoondag is een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon, waarbij bedrijven, gemeenten en vrijwilligers samen de strijd aangaan tegen zwerfafval. Dick Bovekerk, Franchisenemer van de McDonald’s restaurants: ,,We doen er met onze restaurants iedere dag zoveel mogelijk aan om het gasten makkelijk te maken afval op te ruimen. En meerdere keren per dag ruimen onze medewerkers de omgeving op, niet alleen het McDonald’s terrein, maar ook ruim daarbuiten. Toch belandt er nog steeds afval op straat.” 

WETHOUDER LOOPT MEE Sinds de vestiging in Hardinxveld-Giessendam in 2019 is McDonald’s in gesprek met gemeente, buurtbewoners en bedrijven over het gezamenlijk bestrijden van zwerfafval. Remco Bovekerk: ,,Wij zijn dan ook heel blij dat vandaag wethouder Theo Boerman meeloopt met onze actie. Dit zien wij echt als een gedeelde verantwoordelijkheid dus zijn blij met de steun vanuit de gemeente.”

Theo Boerman, wethouder beheer en onderhoud openbare ruimte van Hardinxveld-Giessendam: ,,Het is goed om een dag als vandaag, de “Landelijke Opschoondag” op de agenda te zetten. We hebben destijds goede afspraken gemaakt met McDonald’s over het schoonhouden van de omgeving, maar zij zijn natuurlijk niet degene die het afval op straat veroorzaken. Uiteindelijk zijn het de mensen zelf die hun afval, van welk merk dan ook, op straat gooien. We moeten gezamenlijk zorgen dat het besef bij mensen komt dat dit niet kan. Deze acties helpen daarbij.” 

ACTIE HERHALEN Om 08.15 uur verzamelden de medewerkers van McDonald’s zich om samen met de wethouder te starten met de opruimactie. De materialen werden beschikbaar gesteld door reinigingsdienst Waardlanden. Uiteraard werden de 1,5 meter en overige corona-maatregelen in acht genomen. Boerman: “We hebben afgesproken deze actie te gaan herhalen en veel breder op te zetten met een groter bereik. We hopen dat steeds meer mensen mee gaan doen, maar vooral ook beseffen dat afval simpelweg in de afvalbak hoort!”

ZWERFINATOR In 2019 en 2020 heeft zwerfafvalexpert Zwerfinator in opdracht van McDonald’s een gedetailleerd zwerfafvalonderzoek uitgevoerd rond acht restaurants met een McDrive, om de effecten te meten van de verschillende maatregelen die afgelopen jaar zijn genomen om zwerfafval aan te pakken. Het onderzoek laat zien dat het totale zwerfafval direct rond de restaurants met 3,3% is afgenomen en dat het totale zwerfafval van McDonald’s met 16,3% is afgenomen. In de omgeving verder van de restaurants zag Zwerfinator een toename van overig zwerfafval van 12,8%. 

McDonald’s blijft zich onverhinderd hard inzetten in de strijd tegen zwerfafval. Zij is met gemeenten en buurtbewoners in heel Nederland in gesprek om een gezamenlijke aanpak verder te ontwikkelen en afspraken te maken over het behouden van een schone omgeving, bijvoorbeeld door het plaatsen van voldoende afvalbakken, het frequent legen ervan en het opruimen op de juiste route.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie