Opvang voor vluchtelingen Oekraïne, BM van Houwelingen
Opvang voor vluchtelingen Oekraïne, BM van Houwelingen Richard van Hoek

Directeur BM van Houwelingen: ‘We wilden een zo goed mogelijke ontvangst faciliteren’

Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Op zaterdagmiddag 19 maart is de groep Oekraïense vluchtelingen vanuit kerkgebouw de bron verplaatst naar het gebouw van BM van Houwelingen, gevestigd aan de Hakgriend. Het bedrijf heeft alles in het werk gesteld om de vluchtelingen goed op te kunnen vangen. Tal van vrijwilligers hebben een steentje bijgedragen om de opvang mogelijk te maken. 

door Lex van Steenis

Lotte van Houwelingen, directeur van BM van Houwelingen, vertelt dat er veel aanpassingen zijn gedaan aan het pand. ,,Kees Huisman, één van onze bouwdirecteurs en mede-eigenaar, heeft zich hard gemaakt voor de coördinatie van alle benodigde aanpassingen aan het pand. En de ideeën hierover ontstonden lopende weg. Een wandje en extra deur plaatsen om van één grote ruimte er twee te maken, twee extra keukens nieuw plaatsen, verduisterende rolgordijntjes verzorgen voor de slaapkamers, ramen val-veilig maken voor de kinderen, installaties aanpassen, zeil leggen bij de wat ‘nattere’ activiteiten, zoals de was en de keuken en ga zo maar door. Onze (bouw)partners hebben zich hier ook echt van hun beste kant laten zien. Ook zij hebben binnen de kortste keren alles op de rit gezet. Van wifi tot het laten werken van de wasmachines. Binnen de kortste keren werden de drie verdiepingen kantoor getransformeerd tot slaapkamers en leefruimtes.”

GROTE INZET VRIJWILLIGERS ,,Ondertussen werden we ondersteund met de levering van alle benodigdheden voor in de slaapkamers en de badkamers. Een enorme hoeveelheid aan vrijwilligers van BM-collega’s, van basketbalvereniging River Trotters en vanuit de kerk hebben uiteindelijk alles versjouwd, in elkaar geschroefd, getimmerd en gezorgd dat de vluchtelingen uit Oekraïne bij ons goed terecht zouden komen. We vonden het belangrijk dat het niet teveel zou aanvoelen als een oud kantoor, maar dat het wat huiselijk aan zou doen. Daar heb ik me onder andere mee bezig mogen houden. Van eettafels tot spelcomputers tot knutsel-, speel- en ontspanruimte tot planten. We wilden een zo goed mogelijke ontvangst faciliteren. Ik zou ook graag willen dat als bijvoorbeeld mijn zus met haar kinderen de grens over zou moeten vluchten, er iemand aan de andere kant is die zich zou inspannen om hen zo goed mogelijk op te vangen.”

DANKBAAR WERK Lotte van Houwelingen was ook aanwezig bij de ontvangst van de vluchtelingen. ,,De verhalen van deze mensen zijn schrijnend en het maakt alle inspanningen dankbaar werk. Ze zitten onder ons dak, dus ook al is de gemeente nu verantwoordelijk voor deze mensen, we voelen ons bijzonder betrokken. Meer dan dat we denk ik van tevoren hadden kunnen bedenken. Wanneer je voor aankomst twee babybedjes staat op te maken, krijg je toch een brok in je keel. Er zijn genoeg momenten geweest in de afgelopen weken dat de tranen in je ogen stonden. Er is nood en we willen graag helpen. Dit voelden we ook bij alle mensen die hier tijd, geld en middelen in hebben gestoken. Ik ben dan ook bijzonder dankbaar met zo’n mooie club met mensen om ons heen die dit initiatief zo hebben ondersteund. Ondertussen zijn er al kinderen mee geweest naar de basketbal en volleybal. Dan zie je ook, sport verbindt en Hardinxveld is een gemeente die veel te bieden heeft.”

BURGEMEESTER BEWONDERT INZET Burgemeester Dirk Heijkoop in een reactie aan Het Kompas Hardinxveld-Giessendam: ,,Ik vind het bijzonder dat in zo’n korte tijd BM van Houwelingen ingericht is tot een opvanglocatie voor de middellange termijn. Mijn dank en bewondering gaan ook zeker uit naar de directie van BM van Houwelingen voor het ter beschikking stellen van hun gebouw. Op dit moment verblijven er 45 vluchtelingen bij BM van Houwelingen. Het is bewonderenswaardig hoe snel en goed de vluchtelingen in ons dorp zijn opgevangen, zowel in de crisisopvang als in de middellange termijn locaties. Ik vind het ontroerend en het vervult mij met trots om burgemeester te zijn van ons dorp. Kerken, ondernemers, verenigingen en inwoners helpen met hun handen, maar ook met goederen, geld en hun hart.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie