Thansita uit Thailand
Thansita uit Thailand Travel Activie

Gastgezinnen gezocht voor buitenlandse scholieren

Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Eind augustus maken tientallen uitwisselingsstudenten van over de hele wereld hun droom waar door een periode van drie tot tien maanden ondergedompeld te worden in de Nederlandse cultuur, taal en tradities. De scholieren wonen bij Nederlandse gastgezinnen en gaan naar de middelbare school. In het voortgezet onderwijs in Hardinxveld-Giessendam, waar internationalisering een steeds belangrijker thema wordt, zijn de studenten welkom.

Een culturele uitwisseling is niet alleen een avontuur voor de buitenlandse scholier, ook het gastgezin leert over de cultuur die een buitenlandse scholier meebrengt. Zo hoef je niet ver te reizen om de wereld te ontdekken. Je kunt de wereld in huis halen met een Braziliaanse of Franstalige Belgische uitwisselingsstudent of misschien past een scholier uit Thailand of Duitsland beter bij u!

UITWISSELING NAAR NEDERLAND Nederland blijkt steeds populairder te worden als ‘high school’ bestemming. Nederland wordt gezien als een veilig en gastvrij land. Het High School Holland programma groeit, voor een aantal studenten die eind augustus naar Nederland komen is Travel Active nog op zoek naar een enthousiast gastgezin dat deze studenten een warm thuis kan bieden voor drie, vijf of tien maanden. Je kunt dus gastgezin worden voor een korte periode, maar ook voor het hele schooljaar. 

Er komen uitwisselingsstudenten van over de hele wereld naar Nederland, uit maar liefst twintig verschillende landen. Zo ook Thansita uit Thailand, zij wil in Nederland nieuwe vrienden maken, nieuw eten proberen en vooral veel leren. De sportieve Pierre uit Italië zal ook naar Nederland komen. Hij speelt voetbal, vindt skiën leuk en gaat graag wandelen in de bergen. Maar ook de Duitse Jolina en de Italiaanse Emma zijn nieuwsgierig naar de Nederlandse cultuur en taal. Zo wil Emma bijvoorbeeld graag zeilen tijdens haar uitwisseling en kan Jolina niet wachten om te hockeyen. 

ERVARINGEN Menig gastgezin is dit avontuur al aan gegaan. Zoals bijvoorbeeld de familie van Rengs, zij waren gastgezin van de Braziliaanse João Pedro. ,,Het doet ons goed om iemand de kans te geven dit avontuur aan te gaan. Wij zagen dit als een mooie kans voor de kinderen. Zij kunnen veel van deze culturele uitwisseling leren.” Ook de familie van Berkel had een fantastische ervaring met de Italiaanse Naima. “Het klikte vrijwel meteen, de meiden hebben onderling dezelfde humor! Het was wel wat drukker met een extra dochter erbij.” Zo vertelde de Amerikaanse Willa over haar ervaring in Nederland bij een gastgezin. ,,Ik maak het echte Nederlandse leven van dichtbij mee. Tegelijkertijd leert mijn gastgezin ook veel over mijn cultuur en gewoontes. Het is dus een echte uitwisseling!”

Gedurende de uitwisseling worden het gastgezin en de student begeleid door een Local Coördinator. Deze begeleider is de steun en toeverlaat van scholier en gastgezin. Ook helpt de Local Coördinator met de kennismaking van de Nederlandse cultuur, onder meer door lokale tripjes te organiseren. Travel Active organiseert evenementen voor scholieren en gastgezinnen, zodat zij elkaar leren kennen en ervaringen kunnen uitwisselen. Gastgezin zijn voor een buitenlandse scholier is op vrijwillige basis. Het gastgezin voorziet in kost en inwoning. De overige kosten zijn voor rekening van de scholier of Travel Active.

Info: highschoolholland@travelactive.org, 085 222 4810, www.travelactive.nl

Pierre uit Italië
Jolina uit Duitsland
Emma uit Italië
advertentie
advertentie