Gemeentehuis Hardinxveld-Giessendam
Gemeentehuis Hardinxveld-Giessendam Esther Coumans

Gemeente installeert scanner tegen identiteitsfraude

2 februari 2023 om 07:34 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeente neemt extra maatregelen om identiteitsfraude te voorkomen. Inwoners die persoonlijke documenten zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan komen vragen of een verhuizing door komen geven, kunnen gevraagd worden mee te werken aan een gezichtsscan. Deze wordt vergeleken met de foto op het huidige identiteitsdocument.

,,Als iemand anders uw identiteit gebruikt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo kan de identiteitsdief uit uw naam bestellingen plaatsen, een lening aangaan of vervelende berichten op sociale media zetten. Als gemeente willen we onze inwoners hier tegen beschermen. Een zorgvuldige controle van uw documenten zorgt ervoor dat we misbruik van uw identiteit nog beter kunnen voorkomen. Ook zorgen we voor de kwaliteit van de gegevens in de basisregistratie personen. Naast de al ingevoerde document- en identiteitscontrole maken we vanaf nu ook gebruik van een gezichtsscanner.”

SNELLERE DOCUMENTCONTROLE

Medewerkers van de gemeente zijn opgeleid om identiteitsfraude te herkennen. De gezichtsscanner wordt al door meer gemeenten hierbij ingezet en ziet meer dan het blote oog van medewerkers. Er wordt gecontroleerd of de unieke gelaatstrekken overeenstemmen met de pasfoto. De scan draagt dan ook bij aan een nagenoeg zekere identi catie en zorgt voor een snellere documentcontrole. 

Wie een document aanvraagt (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of uittreksel) of een verhuizing komt doorgeven, dan kunnen medewerkers van de gemeente vragen of de persoon in een camera wil kijken voor een scan van het gezicht. De scanner vergelijkt het gezicht met de pasfoto op de identiteitsdocument. Wanneer een kapsel of gezichtsbeharing worden aangepast, dan heeft dat geen invloed. 

De gegevens van de scans worden niet bewaard. De gemeente deelt deze gegevens niet met andere organisaties. Ze gebruiken de gegevens alleen als bewijs, in geval van fraude of als we een vermoeden van fraude hebben.

Op de website van Rijksoverheid is meer informatie te vinden over het voorkomen van identiteitsfraude.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie