De Oekraïens gezin waar Annemarie nu buddy voor is.
De Oekraïens gezin waar Annemarie nu buddy voor is. Annemarie Rozenbeek

Buddy’s gezocht voor Oekraïense gezinnen in Hardinxveld; ‘buddy zijn kost niet veel tijd’

21 februari 2023 om 11:26 Maatschappelijk Tips van de redactie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Hoe is het om een buddy te zijn van een Oekraïens gezin? Wat komt daar allemaal bij kijken? En hoe leuk is dat om te doen? Annemarie Rozenbeek is in Hardinxveld-Giessendam buddy en vertelt hier graag over. Nieuwe buddy’s zijn nog altijd welkom. 

,,Afgelopen 15 april 2023 kreeg ik een berichtje; er is een nieuw Oekraïens gezin aangekomen in Creon (opvanglocatie in Hardinxveld) en ze willen graag een buddy. We willen hen aan jou koppelen. Een begeleidende brief erbij met tips en aandachtspunten en het telefoonnummer van het gezin. Ik had me enige tijd eerder aangemeld om buddy te worden en wist nog niet zo goed wat ik zou kunnen verwachten”, vertelt Annemarie Rozenbeek

De tip die Annemarie kreeg was om een berichtje te sturen, jezelf voor te stellen en daarna kennis te gaan maken. Zo gezegd, zo gedaan en zo ontstond het buddy zijn voor dit gezin. Inmiddels is het gezin vertrokken naar een ander land, omdat hun familie daar ook verblijft.

Ze gaat verder: ,,Nu ben ik sinds eind december buddy geworden van een nieuw gezin. Dit gezin is pas eind december aangekomen in Nederland. Zij hebben de oorlog 10 maanden van dichtbij meegemaakt, afschuwelijke dingen gezien. Ze zijn zo lang mogelijk daar gebleven, maar omdat het te onveilig werd (voor hun jonge kinderen), zijn ze toch gevlucht. Wat een moeilijke beslissing is dat, je eigen huis, je baan, je familie, je vriendjes, je lieve (huis)dieren en bijna al je kleding en spullen daar achterlaten en op weg naar een onbekend land, onbekende taal en onbekende mensen.” 

ALS GEZIN OP EEN KAMER

,,In de opvang waar ze nu verblijven, leef je met elkaar als gezin op een kamer. Dit is je slaapkamer en tegelijkertijd je woonkamer. De keuken, toiletten en douche moet je met nog ongeveer 45 medebewoners delen. Als je dit indenkt, wat zijn wij dan bevoorrecht. Een eigen keuken, een eigen toilet en eigen douche. Stel je voor dat je met nog 15 gezinnen in één huis woont, dat zal niet altijd meevallen.”

Annemarie legt uit wat het buddy zijn precies betekent. ,,Je moet buddy eigenlijk zien als een goede buur of een soort vriend. Je bent er voor hen, je biedt een luisterend oor, drinkt met elkaar een kopje koffie of ontdekt samen de omgeving. Ook ondersteunen bij praktische zaken hoort erbij, je gaat bijvoorbeeld de eerste keer mee naar de kringloop of een dokter, laat zien waar de kapper is. Je legt uit hoe iemand een ov chipkaart kan aanmaken en hoe de kaart dan werkt.”

Op de locaties zijn locatiemanagers aanwezig, zij regelen de officiële zaken, zoals een bankrekening, de inschrijving bij de gemeente, huisarts, werk gerelateerde zaken, school voor de kinderen en nog allerlei dingen meer. Dit zijn dus geen dingen die bij het buddyschap horen.

,,Het contact verloopt soms net zo als bij andere vriendschappen. De ene keer spreek je elkaar een week niet en de volgende week weer een paar dagen achter elkaar. Wanneer ik mijn buddy gezin zie, is afhankelijk wanneer zij en ik kunnen. Kan een van beide niet, geen probleem dan proberen we het een andere keer weer. De taal is wel een obstakel, de meeste mensen spreken geen Engels. Gelukkig bestaan er vertaalapps waarmee best redelijke gesprekken te voeren zijn.”

EEN KLEIN LICHTPUNTJE

Annemarie vertelt waarom zij buddy is geworden. ,,Wij hebben het hier zó goed vergeleken met zoveel andere mensen. Stel dat ik zou moeten vluchten, alles moet achterlaten en in een onbekend land aan zou komen, wat zou ik dan blij zijn als er iemand voor mij klaar staat. Waar je met je vragen terecht kunt, als die persoon naar je verhaal luistert en je tips geeft en wegwijs maakt in die omgeving. Iemand die er voor jou wil zijn. Buddy zijn kost niet veel tijd, je hoopt dat door het stukje liefde en meeleven met hen, je een klein lichtpuntje mag zijn in de zó onzekere tijd voor hen.”

HET KOMPAS RONDBRENGEN

Nog een leuk weetje. ,,Mijn nieuwe buddygezin zou dolgraag willen werken. Nu is er niet gemakkelijk werk te vinden, omdat ze de Nederlandse taal niet spreken en ook geen Engels. Maar de oudste zoon, 14 jaar oud, brengt sinds kort met veel enthousiasme Het Kompas in een wijk van Hardinxveld rond. Dus misschien heeft hij deze krant wel bij u bezorgd!”

In Hardinxveld zijn ze nog hard op zoek naar nieuwe buddy’s. Wie ook buddy zou willen worden of meer informatie zou willen, kan contact opnemen met Willem van den Heuvel, willem.marjorie@hetnet.nl/ 06-83088294.

Annemarie Rozenbeek

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
advertentie
advertentie