Margo de Jong is in 1973 begonnen als collectant voor de Nierstichting, toen in Boven-Hardinxveld.
Margo de Jong is in 1973 begonnen als collectant voor de Nierstichting, toen in Boven-Hardinxveld. Nierstichting

Margo de Jong uit Hardinxveld 50 jaar collectant van de Nierstichting

15 september 2023 om 11:31 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Margo de Jong is in 1973 begonnen als collectant voor de Nierstichting, toen in Boven-Hardinxveld. Later in Buitendams en nu alweer 43 jaar in de polder waar ze alle boerderijen afgaat met ‘haar bus’.

De collectebus en Margo de Jong zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en de collecte week van de Nierstichting in september houdt ze altijd vrij om voor ieder dubbeltje nog terug te gaan. Waar ze enthousiast aan begon als 19-jarige is ze nu 50 jaar later niet minder enthousiast. Ook Yvonne Dijkstra van de Nierstichting is onder de indruk van haar motivatie en loyaliteit.

Margo heeft in haar naaste familie veel leed gekend met nierschade. Haar broer is jong overleden wat later bleek aan nierschade en ook haar zus leed al jong aan nierschade. Zij begon voor het eerst met dialyseren in 1972 en kreeg ze haar eerste niertransplantatie in 1975 die zich helaas na anderhalf jaar af stootte. In 1977 werd een tweede nier getransplanteerd die wel succesvol was en heeft 36 jaar een donor nier gehad.

Die rode draad in het leven van Margo de Jong is dat ze de noodzaak al jong inzag van het inzamelen van geld. Samen met haar zus heeft ze gelobbyd voor meer donor nieren en ziekenhuizen aangeschreven om geen nieren verloren te laten gaan.

De Nierstichting strijdt voor steeds betere behandelingen en meer succesvolle transplantaties door te investeren in innovatie en onderzoek. Zodat iedereen met een nierziekte zijn leven terugkrijgt. Want: je nieren zijn je leven. Als we nu niets doen, is nierschade straks wereldwijd doodsoorzaak nummer 5.  Nu al telt Nederland 1,7 miljoen mensen met nierschade, jong en oud. Dit aantal neemt alleen maar toe.

In de week van 17 t/m 23 september zetten daarom duizenden vrijwilligers zich in voor de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting. Alle donaties dragen bij aan het voorkomen, behandelen en genezen van nierschade. Ook u kunt helpen als collectant en met uw inzet echt verschil maken. Aanmelden kan via www.nierstichting.nl/meehelpen of mail naar Piet de Nijs p.l.denijs@hotmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie