Chantal van Wijngaarden wil de ervaring en troost, die ze kreeg bij het overlijden van haar vader in 2011, doorgeven aan anderen door te spreken op uitvaarten.
Chantal van Wijngaarden wil de ervaring en troost, die ze kreeg bij het overlijden van haar vader in 2011, doorgeven aan anderen door te spreken op uitvaarten. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Chantal van Wijngaarden (24) spreekt op uitvaarten

28 augustus 2019 om 07:54 Mensen

H'VELD-G'DAM Ze is pas 24 jaar, maar heeft haar passie gevonden in het ondersteunen van rouwdragenden. Chantal van Wijngaarden wil de ervaring en troost, die ze kreeg bij het overlijden van haar vader in 2011, doorgeven aan anderen door te spreken op uitvaarten. ,,Ik krijg regelmatig een brok in mijn keel, maar het lukt goed om mijn eigen emoties tijdelijk naar de achtergrond te brengen."

door Suzanne Heikoop

De aanleiding voor deze beroepskeuze is een heftige ervaring in haar eigen leven. ,,Mijn vader overleed toen ik zestien jaar oud was. Dat was een zware tijd voor ons gezin. Toch is de uitvaart en alles eromheen heel respectvol en waardig verlopen. We hebben veel steun ervaren vanuit de uitvaartleider en zijn team. Een half jaar later zou ik examen doen, dus ik moest nadenken over een vervolgstudie. Na een gesprek met de uitvaartleider van mijn vader, vond hij mij erg jong voor het werk, maar hij zag wel dat ik het graag wilde. Daarom koos ik de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk. Ik kreeg, door vakken als psychologie en communicatie, handvatten om mensen te ondersteunen en met of voor hen te spreken. Tijdens mijn afstudeerscriptie kwam ik bij een uitvaartondernemer in Ede terecht en toen wist ik het zeker; dit werk wil ik doen. Hierin kan ik de steun en troost die we als gezin hebben ervaren, doorgeven aan andere families."

Chantal bleef twee jaar in Ede werken. ,,Ik had administratieve taken, verzorgde overledenen en reed in de rouwstoet. Eigenlijk deed ik alles wat bij een uitvaart komt kijken. Ook mocht ik soms kleine uitvaarten leiden voor de sociale dienst; mensen die geen geld hebben voor een uitvaart. Het leek mij mooi om dat ook bij grotere uitvaarten te doen. Ik stopte in Ede om na te denken. De uitvaartbranche kan qua werkdruk en onderlinge verhoudingen best pittig zijn. Uiteindelijk wilde ik daarom het liefst voor mezelf werken. Zo is Chantal Spreekt opgericht en vastgelegd bij de KvK. Doordat ik niet vast zit aan een bepaalde ondernemer, heb ik de vrijheid om te spreken voor wie ik wil."

Het gesprek over de invulling van de uitvaart kan al vóór het overlijden plaatsvinden, maar ook erna. ,,Van tevoren zet ik herinneringen van de persoon zelf op papier, achteraf ga ik juist met de nabestaanden rond de tafel. Ik luister naar verhalen, kijk naar foto's en maak op basis van die informatie het verhaal om de dienst mee te leiden. Dit kan een religieuze inhoud hebben, maar ook neutraal. Zelf heb ik een christelijke achtergrond. Daar haal ik de troost en kracht uit om anderen te helpen. Naast het spreken tijdens een dienst of ceremonie, kan ik ook een woord bij het graf doen. In het hele proces help ik de nabestaanden zoveel als ik kan. Dat is mogelijk, omdat ik vanuit ervaring precies weet hoe het van A tot Z werkt."

Van Wijngaarden ziet in haar werk de nodige emoties. Toch lukt het haar goed om professioneel te blijven. ,,Uiteraard sta ik regelmatig met een brok in mijn keel, maar het is niet mijn eigen verdriet. Het lukt me om mijn emoties naar de achtergrond te zetten." Soms komen ze er achteraf nog wel uit. ,,Na de uitvaart van een tiener, heb ik op de terugweg in de auto flink gehuild. Dat moet ook, het uiten van emoties helpt je om ermee om te gaan. Het klinkt misschien raar, maar soms zit ik zelfs met de nabestaanden te lachen. Ook dat hoort bij de verwerking. Zo help ik ze op mijn manier een stapje verder in het leven met gemis."

Chantal Spreekt | www.chantal-spreekt.nl | chantal.1995@hotmail.com | 0657174518

advertentie
advertentie