Afbeelding
Jolanda Jansen

Vrijwilligerswerk met impact

26 november 2021 om 17:50 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM In 2014 ging de dochter van Wout en Marjan de Ruiter voor een maand naar Zambia om als vrijwilligster twee weken mee te draaien in een gezondheidsproject van de organisatie African Impact. Zij had de verpleegsteropleiding/HBO-V afgerond. De andere twee weken ging ze met leeuwenwelpen wandelen, die wees geworden waren. Het uiteindelijk doel was deze opgroeiende leeuwen zelfstandig in een reservaat te laten leven. 

Toen moeder Marjan, destijds verpleegster, over deze plannen hoorde, kwam haar wens van vroeger weer boven: naar Afrika gaan en helpen in de gezondheidszorg. Haar dochter reageerde positief toen haar moeder vroeg of zij mee mocht. Vader De Ruiter, óók werkzaam in de medische sector, wilde graag mee. Het resultaat was een onvergetelijke maand in Zambia waar de drie vrijwilligerswerk in Zambia deden. 

Onbedoeld had de dochter haar ouders geïnspireerd: vanaf die tijd maken Wout en Marjan de Ruiter om de twee jaar een reis naar een Afrikaans land en zetten daar hun (werk)ervaring in. ,,Het is een mooie ervaring.” African Impact heeft verschillende projecten die door lokale mensen worden gerund. Voorbeelden van projecten zijn gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang. Natuurbehoud projecten voor land en zee. ,,Je kijkt verder dan je eigen dorp en situatie. We hebben vooral met gezondheidsprojecten meegedraaid. Na een korte training ter plaatse, gingen we op pad met artsen. Met soms niet meer dan paracetamols en verband. Of we hielpen mee in een lokale kliniek.” Hij laat een foto zien met daarop de kliniek: niet meer dan een houten lokaaltje waar het daglicht door de kieren schijnt langs de kant van een stoffige weg. 

,,Je maakt mooie, maar ook verdrietig dingen mee. Het verschil in niveau van gezondheidszorg in Nederland en de projecten in Afrika is groot. Het goede is dat er in ieder geval een mate van gezondheidszorg is in afgelegen gebieden in Afrika”, vult Marjan aan. Om daar te komen reden ze mee achterop brommertjes. ,,Dat hobbelde behoorlijk”, lachen ze. ,,Naast het werk is er ook tijd voor ontspanning, de omgeving verkennen”, gaat Marjan verder en laat een foto zien waar ze bij de Livingstone Waterfalls staan. 

Na Zambia hebben ze in 2016 als vrijwilliger gewerkt in Oeganda en vervolgens in 2018 in Malawi. In 2020 stond Mozambique op het programma waar ze zouden helpen bij een marine wild life project. Hiervoor moest gedoken worden om onderwatercamera’s een technische check up te geven nodig en vissen te tellen. Door corona was het niet mogelijk voor het stel hun duikbrevet te halen. Ook de reis ging door het rondgaande virus niet door. ,,Het was jammer. We hadden de nodige voorbereidingen getroffen. We hopen nog een reis naar Afrika te maken wanneer dat weer kan en zolang we fit genoeg zijn.” 

Ze nodigen anderen uit de site van African Impact te bezoeken en de landen en projecten te bekijken: www.africanimpact.com. ,,Je ontmoet, leeft en werkt samen met de lokale mensen in hun cultuur. We hebben het als een verrijking ervaren en hopen anderen te inspireren deel te nemen aan een project.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie