André Kornet met zijn vrouw en kinderen op zijn kraanschip LEAH.
André Kornet met zijn vrouw en kinderen op zijn kraanschip LEAH. prive

André Kornet bouwt in korte tijd eigen kraanschip

29 mei 2023 om 07:40 Mensen Tips van de redactie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De nodige pech heeft André Kornet wel in zijn leven gekend, maar op dit moment is hij een gelukkig man. Vol passie vertelt de 39-jarige Kornet over de bijzondere bouw van zijn kraanschip.

door Esther Coumans

,,Het is wel uniek wat ik hier heb gedaan. Je hebt namelijk niet zomaar een kraanschip”, laat de Hardinxvelder weten. ,,Ik heb me de tandjes gelopen.” Met zijn vrouw en drie kinderen is hij niet zo lang geleden verhuisd van Sliedrecht naar Hardinxveld-Giessendam. Daar heeft hij de verbouwing van hun huis gedaan. Begin van dit jaar is hij gestart met de bouw van dit schip. ,,In week 4 kwam het schip uit het water, in week 6 startte de verbouwing en in week 20 werden de laatste puntjes op de i gezet, is het gekeurd en nu kunnen we aan het werk”, glundert hij.

WEINIG KRAANSCHEPEN

Kornet vertelt dat hij altijd al met kraanschepen heeft gewerkt. Maar ook andere werkzaamheden schuwt hij niet. Zo heeft hij onlangs een paar maanden als hovenier gewerkt en dat beviel hem ook goed. Maar toch het hebben van een kraanschip bleef hem trekken. ,,Er zijn maar weinig kraanschepen, want het is een apart onderdeel van de binnenvaart.”

ECONOMISCH FAILLIET

Zijn vorig kraanschip kwam niet door de keuring, hierdoor was het schip economisch failliet. Kornet liet zich niet uit het veld slaan en wist dat er nog ergens al een tijdje een beunschip te koop stond. Hij was nog net op tijd. ,,Het bijzondere was ook dat ik door mensen werd opgebeld dat ze mij wilden helpen met het financieren van een nieuw schip.” Ook startte er via Henk Schoonderwoerd een crowdfunding en binnen drie minuten is er 2,8 ton opgehaald en kon Kornet beginnen aan zijn kraanschip LEAH (de naam van zijn oudste dochter). Kornet vertelt blij: ,,De mensen gunnen het me echt en ze snapten de passie van mij. Je krijgt dit niet zomaar voor elkaar.”

(Tekst gaat verder onder de foto).


Het kraanschip heeft de naam van de oudste dochter van André, Leah. - prive

‘STAAN IS AAN’ IS HET MOTTO

Dagelijks werkten zo’n tien man aan de bouw van het 55 meter lange kraanschip. Dat op de scheepswerf Nieuwenhuijsen in Geertruidenberg lag. ,,Op de werf hadden ze een plan bedacht voor mijn oude scheepje. Het is een goede scheepswerf met kwaliteit. Een schip moet je echt eigen maken en ik heb vier maanden lang elk hoekje van het schip wel gezien.” ‘Staan is aan’ is het motto van de Hardinxvelder. ,,Ik ben de afgelopen maanden alleen maar gegaan”, lacht hij. ,,Ik wil zeker ook mijn vrouw prijzen, want zij heeft al die maanden mij vaak moeten missen.” De ligplaatsen van het schip zijn Sliedrecht en Hardinxveld.

Onlangs was er een open dag op het schip voor familie, vrienden, makers en financiers. De hele dag was het af en aan met mensen. De kersverse kraanschipper liet iedereen met liefde zijn schip zien. ,,Het was een zeer geslaagde dag. Er was veel belangstelling, we hebben rondleidingen gegeven, er werden poffertjes gebakken en voor de kinderen was er een springkussen naast het schip.”

(Tekst gaat verder onder de foto).


Het doorknippen van het lint tijdens de open dag van het kraanschip. - prive

Kornet glundert als hij over zijn kraanschip loopt. Nu net de laatste keuring is geweest, kan hij niet wachten om naar Duitsland te varen en daar te starten met de werkzaamheden op de Moezel. ,,Ik wil klein blijven en ik word in gehuurd voor verschillende klusjes, maar ook productiewerk.” Hij kijkt ook al uit naar de zomervakantie. ,,Dan zijn we met gezin aan boord in Cochem. Werken en vakantie vieren tegelijk.” Terugkijkend op de hele klus zegt Kornet als besluit: ,,Ik ben toch wel heel erg trots.”

Het doorknippen van het lint.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Esther Coumans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie