Reinigingsdienst Waardlanden
Reinigingsdienst Waardlanden Waardlanden

Vast hekwerk op ABS om veiligheid

15 april 2020 om 11:07 Natuur en milieu

H'VELD-G'DAM Reinigingsdienst Waardlanden gaat langs de rand van het bordes op het afvalbrengstation in Hardinxveld een permanent hek plaatsen. Het bestuur van Waardlanden heeft daartoe besloten op basis van een onderzoek naar de veiligheid van de milieustraat.

door Ward den Besten

Het vaste hekwerk aan beide zijden van het bordes moet voorkomen dat bezoekers en medewerkers van het perron vallen. Inclusief de rand die er al staat, wordt het hek 1,10 meter hoog. Bij elkaar gaat het om een lengte van 250 meter.

Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau Waste Circle International. Dat heeft onder andere met medewerkers gesproken over de situatie aan de Schrank. De bevindingen zijn in een rapport uitgebracht. Daarin wordt de aanbeveling gedaan om de verplaatsbare hekken die er nu staan te vervangen door een vast hekwerk.

Wethouder Theo Boerman zegt dat uit het onderzoek naar voren komt dat het afvalbrengstation veilig is. Ook met de verplaatsbare hekken. Dat het onderzoeksbureau toch adviseert om die te vervangen, is omdat ze "vatbaar zijn voor menselijk falen", stelt Boerman. Met andere woorden: ze kunnen een keer verkeerd worden neergezet.

Het onderzoek naar de veiligheid kwam er op aandringen van de Hardinxveldse gemeenteraad. Die vroeg vorig jaar via een motie om een extern onderzoek. De raadsleden waren er namelijk niet gerust op dat het afvalbrengstation volledig veilig is, ook al beweerden de wethouder en Waardlanden van wel.

De kwestie rond het afvalbrengstation speelt al langere tijd. In de afgelopen jaren zijn zeker twee bezoekers van het perron gevallen en gewond geraakt. Het CDA stelde daarover meerdere keren vragen aan het college, maar die werden volgens de partij nooit naar tevredenheid beantwoord.

Ook de maatregelen die Waardlanden in de tussentijd nam, konden de twijfels niet wegnemen, waarop het CDA de motie indiende.

advertentie
advertentie