Afbeelding
pixabay.com

Uitzondering opruimplicht hondenpoep niet mogelijk

22 juni 2021 om 11:38 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM Een uitzondering op de plicht om hondenpoep op te ruimen voor hondeneigenaren in een scootmobiel of met een rollator is niet mogelijk. Ook zij moeten de poep van hun viervoeter in de afvalbak doen. En eventueel met hulp van een voorbijganger of met een hulpmiddel, zoals een poepgrijper, moet dat kunnen lukken, stelt de gemeente als antwoord op vragen van Fractie PHILIPPO.

door Ward den Besten

Raadslid Robert Philippo vroeg de gemeente onlangs de vrijstelling van de opruimplicht te verbreden. Die geldt nu alleen voor mensen met een geleidehond of sociale hulphond, maar zou wat hem betreft ook moeten gelden voor hondenbezitters met een rollator of met krukken en eigenaren die in een rolstoel of scootmobiel zitten. Vanwege ,,hun mindervaliditeit’’ is het ,,uiterst moeilijk (of zelfs onmogelijk)’’ om aan de plicht te kunnen voldoen, aldus Philippo. ,,Daardoor zouden zij mogelijk afscheid van hun geliefde viervoeter moeten doen of het uitlaten moeten uitbesteden aan een (betaalde) uitlaatservice. Dit is een onwenselijke situatie.’’

De gemeente erkent ,,het belang van het hebben van een hond voor ouderen (in het kader van eenzaamheid en zelfstandigheid als men gebonden is aan een hulpmiddel)’’. Maar een uitzondering voor hen is niet mogelijk. ,,Als college hechten wij aan een schone en leefbare (leef)omgeving’’, aldus de gemeente, die erop wijst dat overal binnen de bebouwde kom een opruimplicht geldt.

Volgens de gemeente stelt de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zich doorgaans coulant op en wordt niet per se direct een boete uitgedeeld als iemand de poep van zijn of haar hond niet opruimt. ,,Indien de boa waarneemt dat er uitwerpselen niet worden opgeruimd zal de boa te werk gaan middels de drietrapsraket: informeren, waarschuwen en verbaliseren’’, aldus de gemeente. De boa zal ,,in voorkomende gevallen een eigen afweging maken waarbij rekening wordt gehouden met de omstandigheden’’.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie