De winnende groep, vlnr wethouder Nederveen, Maurice, Fenne, Noa, Tessa en directeur Wouters.
De winnende groep, vlnr wethouder Nederveen, Maurice, Fenne, Noa, Tessa en directeur Wouters. Calvijn

Leerlingen Calvijn pitchen duurzame ideeën

24 januari 2020 om 16:07 Onderwijs

H'VELD-G'DAM ,,De leerlingen konden tijdens dit project denken zonder kaders", vertelt biologie docente Boender. Zij is de projectleider van het project Duurzaamheid op het Calvijn in Hardinxveld-Giessendam. Woensdag 22 januari presenteerden de leerlingen hun ideeën voor een duurzamer dorp en school.

door Esther Coumans

In zes lokalen op de bovenste verdieping was het woensdag een drukte van belang. Ouders, broers, zusjes, opa's en oma's, maar ook bedrijven en de gemeente waren uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de diverse projecten. Wethouder Jan Nederveen liep ook langs de marktkramen. In een uur tijd moesten de leerlingen hun idee pitchen aan iedereen die interesse had. De presentaties waren zeer divers, van laptops met animatievideo's tot echte bouwprojecten die werkend getoond konden worden. Maar er waren ook teams die hun uitleg goed verwoord hadden op papier. Sommige projectgroepen hadden er over nagedacht hoe zij mensen naar hun kraampje konden trekken; met snoepjes, koekjes en zelfgebakken cakejes was het al snel een drukte van jewelste.

Het Calvijn is al zes jaar met dit project bezig en dit is voor het tweede jaar dat zij het op deze manier uitvoeren. ,,Vorig jaar was het een groot succes, dus daarom zijn we er ook dit jaar mee aan de slag gegaan. Je merkt ook dat het project steeds meer draagkracht krijgt binnen de school", laat docente Boender weten. ,,De vakken biologie, aardrijkskunde, natuur-, wis- en scheikunde, science, handvaardigheid en tekenen doen mee. Maar eigenlijk hebben alle vakken wel raakvlakken. Je kunt alles wel leren uit een boek, want het gaat om kennis, maar als je het in de praktijk uitvoert, dan komt het echt tot leven. Het gaat niet alleen om kennis maar ook om gedragsverandering in de praktijk te brengen."

De leerlingen gingen aan de slag met de vraag hoe de inwoners van Hardinxveld-Giessendam duurzaam om kunnen gaan met water, transportmiddelen, energie en voedsel. Maar ook moesten zij een plan bedenken om de school duurzamer te maken. Calvijn is op dit moment bezig om alle verlichting te vervangen voor led-verlichting en er komen zonnepanelen op het dak. Toch kan er volgens de leerlingen nog meer gedaan worden. Wat heel hoog in het vaandel stond, en redelijk makkelijk te realiseren is, zijn gescheiden afvalbakken op school. Vier groepjes presenteerden dit als plan met vier gekleurde afvalbakken, zodat het voor leerlingen en docenten nog leuker en makkelijker is om spullen te scheiden.

De duurzame plannen voor Hardinxveld waren uitlopend van een moderne digitale kassabon tot aan een energie opwekkend fietspad. Of zoals het groepje van Indira, Fabienne, Mees, Lars en Maud; zij willen de McDonalds duurzamer maken door zonnepanelen op het dak te leggen. ,,En duurzame bakjes te gebruiken", vertellen ze enthousiast. Ze hebben er allemaal ideeën over. Ook willen ze er een prijs aan verbinden, zodat de klanten nog beter hun best doen om duurzamer met de verpakkingen om te gaan. ,,Dit is heel goed voor hun imago."

Iedereen die langs de marktkramen liep, had ook een stemformulier. Per lokaal kon er gestemd worden op het beste idee. Na de duurzaamheidsmarkt werden de stemmen snel geteld en kon even later het groepje van Noa, Maurice, Fenne en Tessa hun duurzame prijs in ontvangst nemen. Hun idee voor de school, lamellen met zonnepanelen voor inde klas, kreeg de meeste stemmen.

advertentie
advertentie