Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
Raadspraat

Buskruit

16 september 2020 om 10:15 Opinie

De PvdA-fractie moest net zoals de inwoners van ons mooie dorp uit ‘Het Kompas’ vernemen dat het college in navolging van het project ‘IJzergieterij’ nu ook heeft besloten dat voor het project ‘De Rokerij’ geen Milieu Effect Rapportage hoeft te worden opgesteld. Ze verwachten namelijk geen belangrijke gevolgen voor het milieu. Het college ontwijkt op deze wijze behoedzaam artikel 7.19 van de Wet Milieu Beheer. Bij het opstellen van een Milieu Effect Rapportage en te verwachten nadelige gevolgen voor het milieu moet volgens boven genoemde wetgeving al in een vroeg stadium bestuursorganen zoals het Waterschap en Rijkswaterstaat worden betrokken.

Het college denkt het buskruit opnieuw te hebben uitgevonden en zegt gemakshalve dat ze geen schadelijke gevolgen verwachten voor het milieu en ontwijken daarmee behoedzaam wetgeving en hoeven zodoende ook de bovengenoemde bestuursorganen hierover niet om advies te vragen. De projecten ‘IJzergieterij’ en ‘De Rokerij’ zijn voormalige bedrijfsterreinen waarbij sprake is van ernstige bodemverontreiniging.

Overheidshandelen kan ook voor de inwoners van ons mooie dorp ingrijpend zijn. Dus ook van ons college mag je verwachten dat ze met zorgvuldigheid hun besluiten voorbereiden. Het college dient op grond van artikel 3.2 van de Algemene wet bestuursrecht de nodige kennis te vergaren over de relevante feiten en de af te wegen belangen. Maar met de werkwijze die het college er nu op na houdt is er volgens de PvdA-fractie sprake van schending van het zorgvuldigheidsbeginsel. De PvdA-fractie zal wanneer in de gemeenteraad over bovengenoemde projecten een besluit genomen gaat worden zeker tegen stemmen, niet omdat we tegen twee mooie woonwijken zijn maar wel omdat er te makkelijk over belangen van de inwoners wordt heen gewalst.

[Burgerlid Gert Maas

[Fractie-PvdA

advertentie
advertentie