Afbeelding
Google maps
Ingezonden

Gevaarlijke afritten A15/Nieuweweg

23 september 2023 om 07:40 Opinie

Nog niet zo lang geleden was het weer raak bij de afrit A15/Nieuweweg. Een man in zijn scootmobiel werd daar aangereden. Voor zover ik het heb kunnen nagaan is ook deze meneer er wonder boven wonder goed vanaf gekomen. Al zegt dat niets over de mentale impact die een aanrijding of bijna aanrijding kan hebben op betreffend persoon.

Eén van de hoofdoorzaken is het onverantwoord rijgedrag van veel automobilisten, men rijdt met te hoge snelheid op de kruising af, heeft daardoor geen tijd om goed om zich heen te kijken en gaat onverminderd hard de bocht om. Ook zijn er van die malloten, die bij file op de A15, met hoge snelheid de kruising recht oversteken om zo een paar honderd meter file af te kunnen snijden.

Een relatief goedkope oplossing om dit rijgedrag te beïnvloeden en de kans op een ongeval aanzienlijk te verkleinen is een stopgebod met als extra stok achter de deur een goede handhaving! Reeds op 03-10-2009 (!) hebben wij dit per mail aan de gemeente Hardinxveld-Giessendam voorgesteld en sindsdien dit met enige regelmaat ter sprake gebracht. Helaas zonder resultaat! Het antwoord op deze mail had als strekking: “Aanpassingen aan de verkeerssituatie zijn daarom naar onze mening niet noodzakelijk”. Tot op de dag van vandaag onbegrijpelijk!

Laat ik hier maar gelijk de gebruikte tegenargumenten ontkrachten, o.a.

- Het mag niet van Rijkswaterstaat, ze zijn bang voor filevorming op de afrit.
Onzin: een stopbord gaat niet voor filevorming zorgen! Mocht er al filevorming ontstaan dan komt het omdat ons dorp steeds meer dichtslibt met sluipverkeer.

- De ongevallenstatistiek van deze kruisingen is laag.
Beschamend om lage statistiekcijfers als argument te gebruiken wetende dat dit zeer gevaarlijke kruisingen zijn waar de nodige ongevallen en bijna ongevallen plaatsvinden. Het is tevens minachting voor al die ouders die in angst zitten om hun kinderen die, dagelijks meermaals, deze kruisingen moeten passeren.

- We zullen kijken of er wat mogelijk is als de A15 aangepakt gaat worden.
Politieke zoethouder, er zijn nu maatregelen nodig en niet ooit.

Ik nodig hierbij een delegatie van de gemeente uit om langs te komen en het geheel een half uur te observeren op een moment dat er file is op de A15 (dit kan ongemerkt vanaf het kerkplein). Om het wat realistischer te maken zou ik u willen vragen om een keer of 20 de oversteek te maken, zowel per fiets alsook te voet. Natuurlijk wens ik u daarbij een veilige oversteek maar ook een dusdanige beleving dat u acuut in de actiestand zult schieten.

In een gemeente die als slogan heeft: “we doen het samen” kijk ik er naar uit, om op korte termijn, samen met u nog wat details ter verbetering af te stemmen. De keuze is aan u, eindelijk eens doorpakken of toch wachten op…….

Mede namens Bewonersvereniging Nieuweweg,

Dick van Horssen

(Bewoner Nieuweweg-Zuid)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie