Orchis UitvaartzorgAfscheidshuys ValckenhorstValkweg 83362 GH Sliedrecht0184-701200, 06-10375110info@orchisuitvaartzorg.nlwww.orchisuitvaartzorg.nl
Orchis UitvaartzorgAfscheidshuys ValckenhorstValkweg 83362 GH Sliedrecht0184-701200, 06-10375110info@orchisuitvaartzorg.nlwww.orchisuitvaartzorg.nl Orchis Uitvaartzorg
De Specialist

‘Verdriet heeft tijd nodig’

6 oktober 2020 om 18:55 Column

Mijn naam is Thea de Jong-van Noordennen, getrouwd met Jan Joost, moeder van 5 kinderen. Ik ben ondernemer bij Orchis uitvaartzorg en sinds februari 2020 trotse eigenaar van ‘Afscheidshuys Valckenhorst’.

Mijn passie is het verzorgen van uitvaarten, om rust en aandacht voor de families te creëren. Er voor zorgen dat mensen de juiste begeleiding krijgen. En mijn hart gaat uit naar mensen met verdriet. Verlies en verdriet staan om de hoek in ieders leven. We worden er allemaal mee geconfronteerd.

Misschien denk je bij verlies en verdriet aan ziekte of sterven, maar er zijn nog veel meer verliessituaties die je intens verdrietig kunnen maken.

Verlies kan ook betekenen dat je niet de baan krijgt waar je zo op hoopte, je wordt uitgeloot voor de studie die je zo graag had gedaan, een vriendschap breekt af, een liefde blijft onbeantwoord, je stabiele gezinsleven verliezen door echtscheiding, kinderen en ouders die geen contact meer hebben, chronische ziekte, ongewenste kinderloosheid, mensen die elkaar geleidelijk verliezen door voortschrijdende dementie. Dat zijn allemaal verliezen die niet per se als verliezen worden gezien. De rouw om zulke verliezen wordt nog zwaarder door onbegrip, schaamte of gewoon door een gebrek aan aandacht van andere leden in je familie, je werksituatie of je omgeving. Je stelt jezelf dan de vraag of je rouw en je verdriet wel normaal zijn.

Verdriet heeft tijd nodig heeft. Dat beseffen we niet altijd meer. We zijn gewend aan snelle processen en direct resultaat en controle hebben. Rouw gaat daar juist dwars tegenin, als een proces wat tijd en aandacht nodig heeft. Enkele dagen na het verlies herneemt vaak iedereen het normale leven weer en wordt het verdriet ontweken of doodgezwegen. Rouwen is juist iets dat een mens niet alleen kan, maar dat samen met anderen moet gebeuren. Mensen in verdriet hebben het meeste baat bij de warmte en liefde van hun eigen familie en vrienden. Mijn wens is dat verlies en verdriet als een integraal deel van de samenleving wordt gezien. Dat we er niet voor weglopen, maar er juist voor elkaar zijn. Nu hoor ik mensen vaak zeggen: ‘Ik zou er wel heen willen, maar ik durf niet. Of: ik weet niet wat ik moet zeggen. Mijn boodschap is altijd: ga om te luisteren naar wat mensen vanuit hun verdriet tegen jou te zeggen hebben. Jouw luisterend aanwezig zijn, kan al zo’n verschil maken!

Ik wil er graag voor u zijn. Dit kan na een overlijden, maar hoeft niet per se. De mogelijkheid bestaat om al vóór een overlijden kennis te maken of om uw laatste wensen te bespreken. Ook hanteer ik geen termijn waarop ik het contact met nabestaanden afsluit. Wie mij nodig heeft op welk moment dan ook kan een beroep op mij doen.

[Thea de Jong-van Noordennen

advertentie
advertentie