Oude foto van de donkere dagen uit het archief.
Oude foto van de donkere dagen uit het archief. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Gemeente en politie vragen alertheid voor de (start van de) donkere dagen

Overig

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeente Hardinxveld-Giessendam en de politie basisteam Lek & Merwede vragen inwoners van de gemeente alert te zijn op hun woning en omgeving nu het weer eerder op de dag donker wordt. Om deze oproep kracht bij te zetten zullen de politie, medewerkers van de gemeente en vrijwilligers van Buurttoezicht in de (voor)avond van vrijdag 1 oktober de wijken intrekken.

De herfst- en wintermaanden vragen van zowel de burgers als de politie om extra alertheid. Tijdens de zogenoemde donkere dagen proberen criminelen vaker hun slag te slaan. De woninginbraken, straatroven en overvallen nemen dan toe. ,,Met alle partijen proberen we ervoor te zorgen dat criminelen zo min mogelijk hun slag kunnen slaan. Voorlichting door de gemeente en gerichte surveillance door de politie moeten hier bijvoorbeeld aan bijdragen”, zegt burgemeester Dirk Heijkoop nu de donkere dagen op het punt van beginnen staan.

‘AFTRAP’ DONKERE DAGEN Om de boodschap kracht bij te zetten en onder de aandacht te brengen van de bewoners trekken de gemeente en politie, samen met een aantal vrijwilligers van Buurttoezicht in de avond van vrijdag 1 oktober de wijken van Hardinxveld-Giessendam in. ,,Alleen als iedereen extra alert is tijdens de donkere dagen, kunnen we echt een vuist maken tegen inbraken, overvallen en straatroven. We hebben de ogen en oren van alle inwoners in ons gebied hard nodig om verdachte zaken aan ons te melden. 80% van de woninginbraken wordt opgelost door de oplettendheid van burgers. Inwoners kennen hun buurt immers het beste.”, aldus wijkagent en operationeel expert Antoinet de Bruijn.

,,Met de gezamenlijke actie op 1 oktober gaan we de wijken in om het gesprek aan te gaan en tips geven over wat bewoners zelf kunnen doen om de kans om slachtoffer te worden van een woninginbraak zoveel als mogelijk te minimaliseren.”

Veel draait in deze periode om het afsluiten van de woning en licht in de breedste zin van het woord. ,,Licht zet inbrekers in het zicht “, aldus De Bruijn. Naast het geven van tips zal er die avond dus ook worden gelet op bijvoorbeeld kapotte lantaarnpalen zodat de gemeente hiermee aan de slag kan en zal er een bijpassende gadget worden uitgedeeld aan de mensen met wie ze hebben gesproken.

ENKELE TIPS Een aantal tips in het kader van de donkere dagen zijn:

- Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.

- Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.

- Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten. Leg waardevolle spullen uit het zicht.

- Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden. Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie