Samen aan tafel Wereld Alzheimer Dag
Samen aan tafel Wereld Alzheimer Dag Dick Dekker, vrijwilliger

Hardinxveld-Giessendam kijkt terug op een natte maar bijzondere Walking-Lunch op Wereld Alzheimer Dag

24 september 2023 om 14:33 Overig Deel je nieuws

HARDINXVELD-GIESSENDAM Wat dapper dat inwoners van Hardinxveld, ondanks de regen, op pad zijn gegaan tijdens de Walking-Lunch. Zij zijn niet bang voor een spatje regen en wat wind. Zij lopen langs drie locaties waar een deel van de lunch wordt geserveerd.

Om 10.30 uur staat de koffie, met lekkere opgespoten koekjes van de bakkerij Soeteman klaar op het gemeentehuis. Na het welkomstwoord, het opspelden van een Vergeet-mij-niet speldje en het aantrekken van een gele regencape, gaan de wandelaars met de routekaart in de hand op weg naar plaats van bestemming.

De locaties liggen niet ver uit elkaar. De soep met stokbrood wordt geserveerd door een vrijwilliger van ‘t Warmehart in het Gezondheidscentrum. Broodjes met beleg en salade en zoete broodjes staan klaar in de bibliotheek en de geur van pannenkoeken komen de wandelaars al tegen op weg naar Buurtkamer de Ducdalf van Servanda. Totale afstand zo’n kleine 4 km.

De placemats en bestekzakjes van Alzheimer Nederland zijn aanleiding tot leuke en verbindende gesprekken. Er worden ervaringen uitgewisseld, herinneringen opgehaald en met elkaar gelachen. Folders meegenomen, blik gelegd op de boeken en spellen van het geheugenkabinet in de bibliotheek en afspraken gemaakt voor een volgende ontmoeting.

Nat van de regen maar vol enthousiasme keren de wandelaars terug op het gemeentehuis voor een gezamenlijke afsluiting met heerlijk IJs van de Boerin.

Een dag met regen en wind, maar ook met plezier omdat je samen bent. Het symboliseert bijna het leven met dementie. De ziekte is zwaar om er mee te leven, je kan tegenwind hebben, volop van voor en dan weer in de rug, zodat het lijkt dat het even vanzelf gaat. Wat is het belangrijk dat er mensen zijn die met je meestappen door wind en regen, meestappen in een leven met dementie.

Op Wereld Alzheimerdag in Hardinxveld-Giessendam mochten we dit ervaren, Ervaren dat samen wandelen en samen aan tafel gaan goed is voor de verbinding, goed voor de gezelligheid, goed om elkaar te steunen en nieuwe mensen te ontmoeten.

De eerste reacties, na de terugkomst op het gemeentehuis, is dan ook: ‘’Wat leuk om te doen, gezellig. We zijn nat maar dat weegt niet op tegen het voldaan gevoel van deze wandeling. Volgend jaar weer!!’’

We kijken terug op een mooie dag met fijne dappere wandelaars, mooie samenwerking en ondersteuning door sponsoring van Bakkerij Soeteman, Slagerij van Prooijen, Albert Heijn, Flexivers en kringloop de Cirkel. Onze dank is groot!!

Het eerst volgende Alzheimercafé is woensdag 27 september in de Lange Wei waar Janet Starink vertelt over het onderwerp: Welke zorg wordt uit welk potje betaald.

En noteer alvast 10 november in uw agenda. Op de dag van de Mantelzorg is er in zalencentrum De Parel een Theatervoorstelling over dementie: ‘’De Bovenkamer’’ van Thomas Borggrefe. Hou publicatie hierover in de gaten.

Wilt u meer informatie over dementie en het Alzheimercafé? Dan kunt u bellen met Piety Nijhoff 06 49998054 of mailen naar hardinxveldalzheimercafe@gmail.com of www.dementie.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie