Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe kun je het beste overstappen van energieleverancier?

12 november 2020 om 12:53 Partnercontent

Nog altijd komt agressieve telefonische verkoop nog regelmatig in het nieuws. Ook het verkoop van energiecontracten aan de deur gebeurt nog met enige regelmaat. Zelfs de regering besteedt hier aandacht aan om dit te voorkomen en te stoppen. Nieuwe wetgeving zit er dan ook aan te komen. Dit moet de vervelende verkopers aan de deur of telefoon zien te stoppen. Ze proberen je een energiecontract aan te smeren met behulp van pressiemiddelen en/of misleidende informatie. Helaas zijn er nog altijd mensen die zwichten, want het aanbod lijkt wel zeker aantrekkelijk. Toch is dat lang niet altijd zo. Als je echt over wilt stappen naar de goedkoopste energieleverancier, wat in jouw geval bijvoorbeeld Vattenfall kan zijn, dan wordt hieronder uitgelegd hoe je dit wel en hoe je dit juist niet moet doen.

Stap NIET zo over

Je moet niet via de telefoon overstappen van energieleverancier, terwijl je dit ook niet aan de deur moet doen met behulp van een verkoper. Daarnaast is het ook niet verstandig om het overstappen te doen in een winkel. Dit komt doordat het zeer onwaarschijnlijk is dat je een goed aanbod krijgt bij deze manieren. Dit heeft een aantal redenen. Zo moeten de verkopers natuurlijk ook een commissie opstrijken, de prijs zal hierdoor stijgen. Ook wordt er maar een enkele energieleverancier gepromoot. Ze zullen dus hierdoor marge kunnen creëren. Met andere woorden, jij zult te veel geld moeten betalen waardoor iedereen een beetje mee kan pakken. Als klant heb je hier natuurlijk helemaal niets aan. De kans is dan ook zeer groot dat een andere leverancier een veel beter aanbod voor je heeft. 

Waarom?

Het is dus niet verstandig om over te stappen via de telefoon, aan de deur of in een winkel. Dit komt doordat je een gebrek aan informatie hebt waar de verkoper maar al te graag gebruik van maakt. Om echt het beste energiecontract te vinden zul je simpelweg alle leveranciers met elkaar moeten vergelijken. Zo is ook je woonplaats en verbruik nodig hiervoor. Het zou soms kunnen dat de verkoper met je verbruik gaat rekenen. Dit is niet heel betrouwbaar, want hiervoor gebruiken ze hun eigen rekenmachines. Ze gebruiken dus niet de calculator van een onafhankelijke partij die puur met cijfers werkt. Het is voor jou dus eigenlijk onmogelijk om te controleren of het aangeboden contract wel echt goed is. Hier komt nog eens bovenop dat de verkopers geen reputatie hebben die ze hoog moeten houden. Zij willen alleen maar zoveel mogelijk geld binnenhalen, waar ze veel voor zullen doen om dit te volbrengen.

Hoe moet je dan wel overstappen?

Als je wel over wilt stappen van energieleverancier dan moet je dit op een goede manier doen. Dit doe je door gebruik te maken van een online energievergelijker, waar je diverse sites van vindt op het internet. De goedkoopste stroom vind je hier, wat onder meer mogelijk is op Overstappen en op EasySwitch. Door gebruik te maken van deze websites zul je nou eenmaal overstappen op de veiligste en beste wijze. Dit heeft een aantal redenen. Zo is de vergelijk volledig onafhankelijk. De vergelijkers zullen dus de leveranciers op een onafhankelijke manier met elkaar vergelijken, wat ze doen op basis van cijfers. De sites hebben dus niet een voorkeur voor een bepaalde leverancier van energie, ze zijn echt volledig onafhankelijk. Ook wordt meestal aangegeven hoe groen de aanbieders van de energiecontracten zijn. Dit speelt anno 2020 mogelijk een grote rol in je keuze voor een bepaalde energieleverancier. Vergeet overigens ook niet de reviews door te nemen van de aanbieders. Hier kan nuttige informatie in staan. 

advertentie
advertentie