Afbeelding
.

Licht aan het einde van de tunnel voor Kunstmin

3 augustus 2021 om 16:57 Partnercontent

Wie zeker geen fijne herinneringen hebben overgehouden aan een jaar vol coronabeperkingen zijn wel de artiesten en theaters. Geen optredens betekent geen inkomen. En voor een artiest zijn de steunmaatregelen van de overheid lang niet altijd toereikend en een lening aanvragen is niet echt een duurzame oplossing. Want niemand weet hoe lang het duurt en een lening moet terugbetaald worden. Financiële onzekerheid speelt met name bij minder bekende artiesten en bands. In sommige gevallen betekende het zelfs een (voorlopige) carrièrewissel. Er moet tenslotte brood op de plank komen. Dat geldt evenzeer voor theaters, zoals Kunstmin in Dordrecht. Ook daar was een ruim jaar met coronabeperkingen geen vetpot. Men is dan ook blij dat de agenda voor dit najaar in ieder geval goed gevuld is, met onder andere twee optredens van de populaire cabaretier Daniël Arends in december.

Daniël Arends 

Op 2 december treedt Daniël Arends tweemaal op in Kunstmin. Daniël Arends wordt in 1979 geboren op Jakarta en door Nederlandse pleegouders grootgebracht in Bussum. Vanaf 2003 volgt hij een opleiding aan de Kleinkunstacademie en meldt zich later bij de Comedytrain, het  

Amsterdamse cabaret- en stand-up-bolwerk dat onder het Hilton Hotel is gevestigd. Daar, tijdens de open mic-avonden (een soort audities) valt hij op bij de creatieve leiders van het gezelschap. Jan Jaap van der Wal, Raoul Heertje, Theo Maassen, Lebbis & Jansen en vele andere maakten hier de nodige podiumuren

Op een stukje LEGO staan 

Arends vertelt zo nu en dan over zijn jeugd als geadopteerd kind, maar zijn vizier is niet gericht op al te grote maatschappelijke issues zoals discriminatie of politiek. Liever bespreekt hij het dagelijkse leven, en wel op een bijzonder sarcastische manier. Daarbij laat hij zich zowel door de kritische blik op het burgerlijk bestaan van Youp van’t Hek als door de absurdistische strapatsen van Hans Teeuwen inspireren. Op smalende toon imiteert hij stemmen en accenten, met veel gevoel voor drama kijkt hij wanhopig de zaal in als hij iets niet wil begrijpen en altijd zijn Arends’ grappen over zijn medemens messcherp, soms zelfs ietwat vals. Zie de sketch ‘Eten bij een ander stel’, voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld en gezellig bovendien; voor Daniël Arends het allerergste dat er bestaat. Al vindt hij oorlog, Wendy van Dijk en op een stukje LEGO gaan staan nog net iets erger.

Twee shows

Zeventig minuten stand-up comedy pur sang, kondigt Kunstmin aan. Of zoals de cabaretier het zelf zegt: “Lieve mensen, ik treed twee keer per avond op. Ik speel twee verschillende stand up comedy-shows van ruim een uur. De eerste show is getiteld: ‘Thuis praat ik bijna nooit’ en de tweede show is getiteld: ‘God is mijn rechter’. Je kunt kiezen naar welke je gaat, maar je kunt ook naar allebei.” Ticket zijn verkrijgbaar via Kunstmin.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie