Afbeelding
Foto door Irina Iriser via Pexels

Overmatige bermbegroeiing kan tot onveilige verkeerssituaties leiden

Partnercontent

In sommige periodes van het jaar verdienen bermen en wegen speciale aandacht. Vooral in landelijke gebieden met hoog gras en bomen langs de kant van de weg zal hier de nodige aandacht aan besteedt moeten worden. In veel gemeenten in Nederland zijn er richtlijnen wat betreft het maaibeleid. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er serieus geacteerd om een verantwoord maaibeleid. Daarnaast wordt in landbouwgebieden in de oogsttijd van boeren verwacht dat ze na gedane arbeid de openbare wegen schoon achterlaten. Dit om slippartijen door een gladde modderige weg te voorkomen.

Nu alle bermen weer vrolijk staan te bloeien met koolzaad, fluitekruid en duizendschoon is het een prachtig gezicht als je over landweggetjes rijdt. Er zijn echter planten die behoorlijk de hoogte in kunnen schieten zoals de reuzenberenklauw en daarom is goed bermbeheer belangrijk. Laat je die langs de kant van de weg doorwoekeren dan kan dat tot onoverzichtelijke en gevaarlijke verkeerssituaties leiden.

Zo maait Waterschap Rivierenland in de Alblasserwaard en Vijfherenlanden in mei en juni de bermen en de wegen buiten de bebouwde kom. Deze maaiwerkzaamheden dragen bij aan de verkeersveiligheid. Wie in deze regio bijzonder of beschermde soorten ziet kan dit doorgeven aan het waterschap. Die worden dan tijdens het maaien ontzien.

Het is altijd belangrijk om als automobilist, fietser of motorrijder ver vooruit te kijken om tijdig op onverwachte of onoverzichtelijke verkeerssituaties in te spelen. De basis ligt hier altijd bij het goed kennen van de verkeersregels. Kom je ergens voor de eerste keer in een drukke stad zoals Hardinxveld Giessendam, dan kun je beter rustig rijden om zo veilig de verkeerssituaties te ondervinden. Rijles in een drukke stedelijke omgeving is zeker aan te raden. Je krijgt dan met veel oefenen sneller onoverzichtelijke situaties onder de knie.

Theorieles

Wil je als inwoner van Hardinxveld-Giessendam je rijbewijs gaan halen dan is het verstandig om nu alvast te beginnen met het leren van de theorie. Het zal je ook zeker een aantal lessen besparen als je al volledig op de hoogte bent van de actuele verkeersregels en de nieuwste verkeersborden.

Klassikaal of thuis

Je kunt natuurlijk bij de plaatselijke rijschool theorielessen gaan volgen. Er zijn echter mensen die het liefste zoveel mogelijk thuis achter de boeken zitten. Voor sommige mensen is de keuze om digitaal te leren of via boeken toch wel een lastige. Voor allebei de varianten is wat te zeggen. Doe je online een toets dan zul je meteen na het invullen van de laatste vraag een uitslag zien. Zo heb je bij online theorie verkeerslessen vaak video’s die het één en ander verduidelijken.

Actueel

Ga je de eerste stap zetten om verkeerstheorie te leren, dan is het noodzaak dat je dat doet naar aanleiding van de meest actuele verkeersregels. Neem dan niet gratis een oud theorieboek van je broer, of oom over wat die zijn waarschijnlijk gedateerd. De verkeersregels zijn namelijk de afgelopen twintig jaar regelmatig aan de huidige tijd aangepast. Het zou toch jammer zijn als je vanwege oude leerboeken voor je uiteindelijke theorie examen zakt. Voor online aanbieders is het makkelijker om hun stof en vragen te actualiseren. Kijk eerst wel goed of dat het geval is voordat je je daar gaat aanmelden.

advertentie